Након централних државних комеморација на острву Виду испред маузолеја-спомен костурнице,острву Крф у местима Гувија и Агиос матеос испред спомен обележја и савезничком војничком гробљу "Зејтинлик" у Солуну на којима је наша Општинска организација удружења потомака ратника од 1912 до 1920.године имала част да њени представници положе венце у заједничкој делегацији Републичког одбора Србије,сада је то поново доживела и у Паризу на свечанстима испред Тријумфалне капије.
У организацији Републичког одбора Савеза удр.потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године на пут од Београда преко Беча до Париза дуг 2000 км упутило се 60 чланова овог удружења са подручја целе Србије да би 11.11.2018.године у 11х учествовали на централној свечаности обележавања 100.годишњице потписивања примирја у Великом рату. А након толиког броја државника и делегација из целог света поносно положили ловоров венац на споменик Незнаном јунаку из Првог светског рата испод сводова Тријумфалне капије на тргу Етоал смештеном на источном крају чувене авеније Јелисејских поља.
И управо сама чињеница да је тог дана испод Тријумфалне капије продефиловало и одало почаст више од 70 шефова држава и влада из целог света учинила нас је поносним да као потомци наших славих предака из једне мале али пркосне и слободарске државе Србије, земље победнице из Великог рата која је значајно допринела сламању централних сила и пробоју Солунског фронта данас раме уз раме заједно са великим и моћним државама и ми положимо ловоров венац намењен славом овенчаним победницима међу којима је и наша Србија.
У присуству потомака француских ратника из Великог рата и чувара вечног пламена поред гроба Незнаног јунака и венаца положених од стране државника великих држава ловоров венац у име потомака ратника Србије положила је делегација у саставу Председник републчког одбора пуковник Љубомир Марковић,председник Градског одбора Новог Сада Горан Максимовић и председник Општинске организације "Браћа Рибникар" из Љубовије проф. Сретен Цветојевић - Цвеле.
Господин Цветојевић се у свом емотивном обраћању посебно захвалио руководству Републичког одбора за указану част којом је одређен за члана делегације за полагање венца сматрајући да је она превасходно вид признања свим члановима Општинске организације потомака ратника од 1912 до 1920.године из Љубовије за досадашњи рад и активности а не њему лично иако се осећао и узвишено и почаствовано у сваком погледу и да је на неки начин представљао и све своје суграђане из Љубовије и Азбуковице чији су преци поднели велике људске и материјалне жртве у Великом рату од 1914 до 1918.године.
Током четвородневног боравка у Паризу чланови удружења потомака положили су венце и одали почаст испред спомен обележја маршалу Фердинанду Фошу и Жоржу Клемансоу у авенији Шанзе Лизе, на Српском и Француском војничком гробљу у Тијеу, пред спомеником Краљу Петру и Александру поред Булоњске шуме,присуствовали пријему и разговору у Српском културном центру у Паризу са представницима Заједнице Срба у Паризу и посетили и положили венац у музеју у Компијену где је у вагону 11.11.1918.године у 11 часова и 11 минута потписано примирје у Првом светском рату,као и на великом савезничком гробљу у Вердену.
Поред наведених комеморација приликом одласка у Париз положен је венац и на Српско војничко гробље у Мађарском граду Ђеру,савезничко војничко гробље из Великог рата у Матхаузену на коме почива 8000 наших предака а у повратку и у злогласном логору Дахау код Минхена.
Иако је путовање дуго преко 4000 км сигурно представљало одређени напор за већи број потомака који су путовали, врло брзо је заборављен јер су сви поред наведених комеморација имали и јединствену прилику да током боравка у Паризу захваљујући сјајном водичу госпођи Јелени Мустајбашић организовано посете и обиђу и најзначајније дестинације попут Јелисејских поља,гроба Наполеона Бонапарте,Шанзе Лизеа,трга Републике и Конкорда,Монмарта,Бастиље,Сорбоне, катедрале Нотердам,музеја Лувр и Версај,пловидбе Сеном и неизоставно посете Ајфелофом торњу и чаробном погледу на град светлости у дневним и ноћним сатима. А у повратку градска туристичка језгра Ремса и Минхена. У сваком случају за незаборав и памћење.