Испод ове године обновљеног грандиозног спомен обележја у селу Текериш обележена је 104.годишњица легендарне Церске битке и прве победе Српске и уједно савезничке војске у Великом рату 1914.године.
Државну церемонију коју је организовао Одбор за неговање револуционарних традиција ослободилачких ратова Србије,предводио је министар за рад,запошљавање,борачка и социјална питања у Влади републике Србије, господин Зоран Ђорђевић.
А осим њега венце су положиле и почаст одале и делегације МО-е (министарство Одбране), Војске Србије,општина Лозница,Шабац и Крупањ као и представници бројних удружења и грађана који негују револуционарне традиције ослободилачких ратова Србије,а посебно из Балканских и Великог рата. У име наше општинске организације удружења потомака ратника 1912-1920."Браћа Рибникар" Љубовија венац је положио председник Сретан Цветојевић - Цвеле. Поред њега у делегацији су као гости били и Генерални секретар републичког одбора удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године Милена Харамбашић и председник покрајинског одбора за КиМ Радољуб Кнежевић.
Након одслуженог парастоса - помена палим у бици на Церу,положеним венцима и поздравне речи у име града Лознице као домаћина од стране Заменика градоначелника Др. Дивнића,присутнима се обратио министар Ђорђевић који је у свом надахнутом излагању између осталог посебно истакао:
Да се овде у Текеришу на велики празник обележава дан велике и величанствене победе српске војске и државе у Првом светском рату. Да је слободољубивост српског народа дуго била трн у оку Беча,а аустроугарска нетерпељивост према сувренистичкој политици мале Србије прерасла у мржњу незапамћених размера.
"У августу 1914.године,у директном судару са војницима првог позива Церске ударне групе,српска војска је дословно разбила бројно и технички надмоћнијег непријатеља,а незаробљене остатке неславне Поћорекове армије натерала на панични бег преко Дрине". Такође министар је посебно истакао да најсветлији пример јунаштва и херојства нису пружили ни генерали ни официри,већ шеснаестогодишњи Станислав Сташко Сондермајер најмлађи српски војник који је погинуо у Церској бици. Такође министар је истакао да грађани Србије треба да поседују свест да ће њихов живот и рад бити уграђени у будућност Србије и да, како се данас буду односили према држави,која их је изградила,такав ће сутра живот имати деца која ће живети у њој.
Министар Ђорђевић је своје излагање закључио речима да је Церска битка уједно и једна од најзначајнијих и највећих победа Српске војске у читавом току Првог светског рата. То је истовремено и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције. Остваривши победу у знаменитој Церској бици припадници војске предвођени генералом Степом Степановић пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације све до данашњих дана. Са чиме је министар завршио своје излагање.
Ми бисмо још додали зарад наших потомака и младих генерација које долазе да крајње неповољан положај,исцрпљеност српске војске због дуготрајног маршевања без сна и одмора и недостатак муниције а поготову артиљеријске,нису спречили српску војску да из одсудне одбране силовито крену у контра напад и наставе гоњење непријатеља не само до Дрине и Саве већ и дубоко у територију Босне и Срема. Савршен маневар снага и расположивих оружја и оруђа,вешто и смело командовање,невероватан хероизам војника и официра 2 армије и комбиноване дивизије ђенерала Рашића уз посебну луцидност,савршен преглед ситуације на ратишту за правилан распоред и употребу јединица од стране команданта Степе Степановића резултирали су неочекиваном победом а њега унапређењем у више него заслужуни чин ВОЈВОДЕ.
Напомињемо да су у знак сећања на славне претке див јунаке Церске битке и огромног пијетета према њима из Шапца и Лознице пристигле две огромне колоне учесника "ЦЕРСКОГ МАРША" који су желели да и на такав начин маршујучи скоро 40 км покажу свој понос, поштовање и дивљење за слободу коју су им преци оставили полажући своје животе на ОЛТАР ОТАЏБИНЕ.
Глумци Српског народног позоришта из Београда заједно са колегом иначе председником општине Крупањ,господином Иваном Исаиловићем извели су пригодан сценски програм чиме је државна церемонија обележавања 104.годишњице Церске битке и званично била завршена.
Као и претходних неколико година по завршетку званичне церемоније ДРУШТВО СРПСКИХ ДОМАЋИНА организовало је за своје бројне чланове и остале придутне ИСТОРИЈСКИ ЧАС.

Видео погледајте овде.