Сви ми потомци наших славних предака јунака са Цера,Дрине,Гучева,Колубаре и свих других небројених ратишта и стратишта из Великог рата а посебно са исполинског Мачковог камена имамо једну посебну част али и обавезу. Сам господ Бог је нашој генерацији даровао ту част и поклон да у години обележавања великог јубилеја 100.годишњице од завршетка Првог светског рата подигнемо овакву једну светињу. И то какву светињу и на каквом месту? Такву,да ће то бити Спомен храм где ће наравно основна намена бити Богослужбена али у исто време и стална музејска поставка великих и славних битака са Цера, Гучева и посебно Мачковог камена као и огромних цивилних жртава из Мачве, Подриња, Азбуковице и Рађевине. При том на месту испод саме коте 924. епицентра и средишта битке на Дрини и боја на Јагодњи и исполинској "српској Марни" званој Мачков камен. Страшном и крвавом Мачковом камену на коме је било по пет погинулих на квадратни метар а суседни обронци килетометрима удаљеним и опасаним рововима комплетно прекривени лешевима обе војске. Читав један батаљон од 289 српских официра и подофицира и више хиљада војника храбро и несебично су жртвовали своје животе приносећи их на олтар отаџбине за крст часни и слободу златну.
Е ЗАТО ВЕЛИКОМ СЛОГОМ И ЉУБАВЉУ БАШ НА ТОМ И ТАКВОМ МЕСТУ И ПОДИЖЕМО СПОМЕН ХРАМ.
А јуче 15.јула лета господњег 2018.године у свету недељу и на празник ПОЛАГАЊА РИЗЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ епископ Шабачки преосвећени Лаврентије у темеље спомен - храма потписао је и ПОЛОЖИО ОСНИВАЧКУ ПОВЕЉУ са именима 11 чланова ОДБОРА ЗА ИЗГРАДЊУ ХРАМА и то:
Протојереј ставрофор Стојадин Павловић директор Патријаршиске управне канцеларије из Београда,Протојереј ставрофор Мирко Вилотић,архијерејски заменик из Шапца,свештеници Милан Алексић и Слободан Пурић из Лознице, Намесник Радјевског намесништва Миодраг Васиљевић и цивилна лица (мирјани) Слободан Ранковић из Лознице, Мирко Глигорић,Митар Максимовић ,Зоран Грујић из Крупња и Сретен Цветојевић - Цвеле из Љубовије.
Потом је епископ Лаврентије уз саслужење свештенства из Лозничког,Рађевског и Азбуковчког намесништва у присуству већег броја званица,верног народа и чланова удружења потомака ратника освештао крстове и звона. А предивна звона од 80, 120, 200 и 400 кг. овом спомен храму даровали су лично епископ Лаврентије, свештенство и монаштво шабачке епархије,добротвори из Лознице и господин Јордан Секулић из Планине код Крупња. Величанствен и непоновљив осећај свих присутних је био усхићење и срећа када је одјек моћних звона запарао облаке изнад Мачковог камена и суседних висова. Али истовремено и туга и сета при помисли да су исто тако и на истом овом месту тог кишовитог септембра пре 104.године,облаке парале хаубичке и артиљеријске гранате агресорске Аустроугарске војске комадајући тела Српских официра и војника и мењајући рељеф овог Азбуковчког и Рађевског земљишта на сваком квадратном метру земље натопљене крвљу. За све те знане и незнане див јунаке у невероватној немој тишини која је завладала на простору испред храма одслужен је помен - парастос за њихове душе.
Након парастоса у врло емотивној беседи обраћајући се присутнима иницијатор,идејни покретач и главни носилац овако једног захтевног градјевинског подухвата прота СТОЈАДИН ПАВЛОВИЋ је између осталог истакао:
Да се подизањем оваквог једног спомен храма и на овом месту у име цркве и народа овог краја а и сам је рођем и потиче управо испод Мачковог камена одужујемо својим јунацима прецима након 104.године за њихове страдалничке жртве. Да ће овај храм са изузетном спомен поставком урадјеном од стране стручног тима из Министарства одбране,Војног музеја и архива уједно бити и својеврсни споменик СТАЛНИ ЧАС ИСТОРИЈЕ за све вернике,ходочаснике и туристе који пролазе овим делом планинског венца од Дрине до Авале и путевима од Крупња до Љубовије па надаље у свим правцима. При том од ове године овде ће бити и слава шабачке епархије посвећена Светом Стефану Троношком и уједно наш допринос као завршни чин обележавању 100.годишњице од завршетка Великог рата.
Честити потомци наших славних предака ПОТРУДИТЕ СЕ ДА ДО 20.СЕПТЕМБРА СВОЈИМ ПРИЛОЗИМА ПОМОГНЕТЕ ДА ДОВРШИМО ОВО БОГОУГОДНО ДЕЛО ПОДИЗАЊА ХРАМА И НА ТАЈ НАЧИН И МИ БУДЕМО ДОБРИ ПОТОМЦИ ДА БИ СМО СВОЈОЈ ДЕЦИ ЈЕДНОГА ДАНА БИЛИ ДОБРИ ПРЕТЦИ.
У име
Регионалног одбора Удружења потомака ратника од 1912-1920.године Северозападне Србије за Колубарски,Мачвански,Златиборски и Моравички округ
Проф. Сретан Цветојевић - Цвеле

Видео погледајте овде.