Након промоција у Љубовији,Крупњу и Сребреници у препуном Атријуму Дома Војске Србије у Београду, јуче 23.маја 2018.године у организацији Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године,Општинске оранизације "Браћа Рибникар" из Љубовије и Медија центра "Одбрана" из Београда одржана је промоција књиге "Соколски кор(иј)ени" аутора и члана нашег удружења Драгољуба Пановића-Пркета.
Присутне је испред организатора промоције поздравила Генерални секретар Савеза госп.Милена Харамбашић а званично у име Савеза обратио се председник пуковник у пензији Љубомир Марковић. Између осталог у свом излагању госп-Марковић посебно је истакао чињеницу да у години када обележавамо 100.годишњицу од завршетка Првог светског рата постоји потреба за једном оваквом књигом која указује на значај слободе и љубави према својој отаџбини. Такође ова књига сваком читаоцу јасно показује и сав бесмисао рата и последице које он за собом оставља како на обичне људе тако и државе и економије истих..
Председник наше организације проф. Сретен Цветојевић - Цвеле као промотер али и стручни сарадник на овом роману представљајући присутнима аутора романа о њему је између осталог истакао следеће:
Да је аутор у овај свој роман успео да утка све оно највредније што га је обележило и обликовало превасходно као личност човека а потом и романописца оваквог једног предивног романа који се чита у даху. А то је суживот и рад са муслиманима у Сасама код Сребренице,одлазак на запад и дугогодишњи рад и живот у Немачкој и Аустрији а у слободно време као прави глобтротер путовање по свету и упознавање различитих народа и,култура што је за последицу имало да након свега постане убеђени пацифиста и екумениста који будућност света види у толерантном,мултиетничком и мултикултуралном друштву.
Представљајући роман проф. Цветојевић посебно потенцира чињеницу да је аутор успео да кроз вековну историју две породице са леве обале Дрине (муслиманске Диздар Кемал бега и православне свештеника Томе Сајића) опише истинска збивања у реалном времену и простору данашње Љубовије,Братунца,Сребренице, некадашњег Сокол града као седишта велике Соколске нахије из Османлијског периода преко несретног грађанског рата из деведесетих година прошлог века па до данашњих дана. Кроз ове две породице данас се могу препознати хиљаде и хиљаде православних и муслиманских породица са ових простора којима је крвави грађански рат наметнут споља уништио све вредно што су имали и расуо их по целом свету до далеке Аустралије,Новог зеланда и КанадеЗавршавајући престављње романа Цветојевић је цитирао мислиоце из три потпуно супротне религије са простора Будизма,Хиндуизма и Ционизма у чије се мисли иако старе чак преко 6000 година данас савршено уклапа радња и крајња порука овог романа. А порука је ДА ЉУБАВ СПАЈА КАО РАЗЛИЧИТОСТ,ДА НЕ ВОЛИМО ЗБОГ - НЕГО УПРКОС И ДА ВЕРСКА И НАЦИОНАЛНА РАЗНОЛИКОСТ ДАЈУ БОГАСТВО И СЛОБОДУ КАКО УМНУ ТАКО И ДУХОВНУ. ТАКОЂЕ СВАКА ВЕРА ПОШТУЈЕ И НЕГУЈЕ СВЕ ДОБРО У ЧОВЕКУ ЈЕР УПРАВО ЗБОГ ДОБРОТЕ И ШИРОКОГРУДОСТИ ВЕРУЈЕМО У БОЉЕ СУТРА.
Обраћајући се присутнима а међу њима је било академика, професора,инжињера, официра,учесника грађанског рата баш са тих простора и бројних других занимања аутор госп. Пановић је између осталог истакао:
Да се на овакав један литерарни подухват одлучио инспирисан животним путем његовог драгог пријатеља Мухамеда "Мушана" Рустанбеговића коме је ова књига и посвећена. Трагајући за узроцима крвавог братоубилачког рата аутор је дошао на идеју да напише роман који ће сваком ко га прочита (а чита се у даху) указати на сав бесмисао рата и оружаних сукоба,оживљавајући животе својих познаника и драгих пријатеља у измишљеним ликовима које је у роману креирао.
Потом су уследила бројна питања али и дискусије заинтересованих будућих читалаца романа али и појединаца који су га већ прочитали што је дало посебну арому и квалитет овом културном догађају у предивном амбијенту Ратничког дома наших славних предака којим се престоница Београд али и цела Србија поноси.
Зато сви ми чланови Општинске организације Савеза удружења потомака ратника од 1912 до 1920."Браћа Рибникар" Љубовија осећамо се поносни и почаствовани што нам је омогућено да на основу нашег захтева добијемо сагласност и одобрење да у једном оваквом репрезенттивном објекту наш члан и у овом случају аутор госп. Драгољуб Пановић бројној читалачкој публици представи свој роман СОКОЛСКИ КОР(ИЈ)ЕНИ.
Промоција се завршила уз пригодан коктел,дивно дружење и сусрете многих појединаца који се дуго година нису видели и наравно продају књига уз стрпљиво потписивање истих од стране аутора госп. Пановића.

Видео погледајте овде.