Један од најзначајнијих датума из српске историје који је започео септембра 1862.године рушењем Ужичке и Соколске тврђаве а завршио се предајом градова Шапца,Београда,Смедерева и Фетислама књазу Михаилу и кнежевини Србији априла месеца 1867.године,још једном је обележен у Кладову на старој Фетисламској тврђави и прелепом плавом Дунаву.
Захваљујући Републичком одбору Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године који је као иницијатор 1996.године покренуо и све ове године координирајући са градовима домаћинима обележавао сећање на овај значајни датум обележена је и ове године 151.годишњица предаје градова 19.априла по четврти пут у својству домаћина у граду Кладову.
Манифестација је започела уобичајеним пријемом делегација свих предатих градова Београда,Шапца,Ужица и Сокола-Љубовије (ове године без Смедерева) и Републичког одбора савеза удружења потомака код председника Скупштине града домаћина госп. СлавишеТуфајевић и његових сарадника, Након тога уследило је протоколарно полагање венаца присутних делегација и града домаћина испред главне улазне капије у средњевековну тврђаву Фетислам изграђену на темељима античког утврђења ЗАНЕС током XВИ века.А онда је проф.историје Ивана Николић - Радуловић са својим ученицима приредила предиван перфоманс ПРЕДАЈЕ КЉУЧЕВА ГРАДА извођен од главне улазне капије кроз улице тзв.Малог града унутар тврђаве и ефектно завршен поново на главној улазној капији. Лепо време,пригодно костимирани ученици,патина тврђаве и пролазак кроз историју свакако су на све присутне оставили више него предиван утисак. Домаћин се несебично потрудио и да све делегације проведе кроз Археолошки музеј Кладова изузетно богат артефактима из времена римског доба као и пригодну изложбу о десет година Археолошког музеја Ђердапа и 50 година пројекта Ђердап.
У хотелу Аквастар Данубе ученице у римским туникама уз помоћ савремене технологије провеле су и упознале присутне са историјским и туристичким потенцијалима Националног парка Ђердап и општине Кладова. А онда су историчари свих делегација "повели и провели" присутне на тзв округлом столу кроз историјат предаје наведених градова и рушење тврђава Сокола и Ужица. Округли сто је врло ефектним уводним излагањем отворио у име домаћина господин Вишеслав Живановић а у име Љубовијске делегације и рушења и исељаја Сокола врло надахнуто и са пуно до сада непознатих историјских података говорио председник наше организације удружења потомака ратника 1912-1920."Браћа Рибникар" Љубовија проф. Сретен Цветојевић - Цвеле.
Наравно као што је и досадашња пракса председник Републичког одбора савеза удр.потомака Србије од 1912 до 1920.године господин Љубомир Марковић домаћинима из локалне самоуправе и Општинске орг.удр.потомака ратника Кладова уручио је пригодне СПОМЕНИЦЕ.
У уобичајеној размени поклона у име Љубовијске делегације поклоне домаћину уручио је заступник председника општине Љубовија инж.Милисав Вићентић.
Посматајући преко 1400 метара удаљену леву обалу Дунава и румунски град Турн Северин све делегације могле су се непосредно уверити и осетити снагу и лепоту моћног Дунава као и тачност пре двадесет векова у време римског цара Трајана изречене реченице МАГНУМ ЕСТ СТАРЕИН ДАНУБИИ РИПАЕ (Пли.Еп. XВИ2) или ти у преводу ВЕЛИЧАНСТВЕНО ЈЕ СТАЈАТИ НА ОБАЛИ ДУНАВА.
Надајмо се да ће Љубовија наредне 2019.године такође по четврти пут бити добар и успешан домаћин на обележавању 152.годишњице предаје градова и да ће тада присутне делегације осетити СВУ НЕОБИЧНОСТ И МОЋ НИКАДА ВОЈНО ОСВОЈЕНЕ ТВРЂАВЕ СОКОЛ И НЕПОНОВЉИВУ ЛЕПОТУ И ДУХОВНОСТ МАНАСТИРА СВЕТОГ НИКОЛАЈА ВЕЛИМИРОВИЋА ИСПОД СОКОЛА.

Видео погледајте овде.