Од Ђевђелије преко Кожуфа,Козјака,Доброг поља,Сокола и Кајмакчалана до Битоља. Наши славни војници леже тамо заборављени од отаџбине и од својих најрођенијих. Удружење потомока ратника од 1912 до 1920.године и сјајни планинари из многих места Србије чине све ДА ИХ НЕ ЗАБОРАВИМО. Сходно томе удружење ОТАЏБИНА ПАМТИ из Београда поводом обележавања 100.годишњице пробоја Солунског фронта као једну од припремних акција, планирало је и организовало и акцију СТО КИЛОМЕТАРА ГРЕБЕНОМ ЗА СТО ГОДИНА на планинском венцу од Гучева до Мачковог камена. Акција је изведена у суботу и недељу 14/15.април 2018.године. Кренуло се у 8 часова из Бање Ковиљаче (127.мнм) успоном на Гучево (779. м) па преко Борање до планинарској дома на Шареној букви (801.м) где се и преспавало. Наредног дана у недељу са Шарене букве пешачило се преко Црног врха (856.м) до Јагодње и легендарног превоја Мачков камен (924.м) а потом до Крупња (271.м).
На исполинском попришту сташне "официрске битке" на Мачковом камену испред спомен костурнице планинаре је дочекао и одржао историјски час председник нашег удружења потомака ратника 1912-1920."Браћа Рибникар" Љубовија,проф.Сретен Цветојевић - Цвеле. На месту где у крошњама дрвећа птице ни данас не певају у потпуној тишини и са сузама у очима планинари су не желећи да седну иако уморни од дугог и напорног пешачења у стојећем ставу саслушали врло надахнуто и емотивно излагање госп. Цветојевића о свим аспектима овог страшног боја из септембра месеца 1914.године.
Настављајући даље пешачење према Крупњу планинари су посетили и градилиште будућег спомен храма Светог Стефана Високог посвећеног управо поводом 100.годишњице од завршетка Великог рата погинулима у битци на Дрини и боју на Мачковом камену. Непосредно испред зидова светиње након заједничког фотографисања међусобно су као свој прилог подизању ове светиње прикупили 12.500 динара и 80 евра. Диван,хуман и врло родољубив гест планинара из Зрењанина, Новог Сада,Београда,Шапца,Ужица,Чачка,Ниша,Гаџиног Хана,Лесковца,Рашке и Лепосавића. Такође,променивши планирану маршуту кретања према Крупњу наш председник госп.Цветојевић одвео је планинаре и до заједничке гробнице 73 погинула рањеника из ИИИ пука ИИ позива Моравске дивизије а која се налази у селу Кржава на њиви породице Петровић. И овде још једно потресно казивање проф. Цветојевића о трагичном догађају који се десио 8.септембра 1914.године када се у само једном трену од последица непријатељске артиљеријске гранате угасио живот 73 српска рањеника док су на запрегама чекали евакуацију у Крупањску и Ваљевску болницу.
Хвала свим планинарима учесницима ове акције и наравно организатору удружењу ОТАЏБИНА ПАМТИ што су оваквом акцијом на најбољи начин испунили ЗАВЕТ старих ратника наших славних предака "ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ"..
Наравно велико хвала и Библиотеци "Политика" из Крупња која је вече пре почетка акције у петак 13.априла 2018.године за планинаре и наравно све друге заинтересоване у препуној сали библиотеке приредила промоцију књиге ЗОВ КАРАУЛЕ као други део трилогије МИ СМО БРАНИЛИ КОШАРЕ аутора Ненада Милкића из М.Зворника
Као и небројено пута до сада Крупањ инфо и Лозничке новине са сјајним извештачима господом Славком и Небојишом потрудили су се да овако значајан догадај буде адекватно пропраћен и забележен филмском камером,фото апаратом и прелепом информацијом доступан свим заинтересованим у штампаним и електронским медијима.

Видео погледајте овде.

Видео погледајте овде.