20.новембра 2017.године у организацији Града Кикинде и Градске организације Савеза удружења потомака ратника од 1912 до 1920.године обележена је 99.годишњица ослобођења Кикинде у Великом рату.
Обележавање је започело интонирањем химне и корачницом "Трио" од стране дувачког оркестра ДВД-а Кикинда испред заједничке Спомен гробнице српских, руских и румунских добровољаца на Железничком гробљу. А онда су у присуству грађана Кикинде, венце положиле делегације Војске Србије, бројне делегације града, Полицијске управе, Субнора-а, резерних војних сарешина, одреда извиђача "Проко Средојев", друштва српско-руског пријатељства "Волошин" из Новог Бечеја, Удружења потомака ослободилачких ратова Србије од 1912 до 1920.године из Пожаревца и Сенте, као и заједничка делегациија локалне самоуправе и Општинске организације удружења потомака ратника 1912-1920."Браћа Рибникар" из Љубовије коју су предводили начелник општинске управе Мирослав Ненадовић и председник удружења Сретен Цветојевић – Цвеле.
Након парастоса - помена које је обавило Свештенство СПЦ-е и поздравних речи Заменика председника градског одбора удружења потомака господина Миленка Мићића пригодну беседу оддржао је професор Лазар Денић, а рецитал са стиховима Јована Јовановића - Змаја и Ђуре Јакшића рецитовали су ученици ОШ-е "Ђура Јакшић".
Други део обележавања одржан је у Културном центру где су домаћини приредили врло репрезентативну изложбу на тему "КИКИНДСКИ КРАЈ И КИКИНДА У ДОБРОВОЉАЧКОМ ПОКРЕТУ 1916-1918.ГОДИНА" аутора Јована Пејина. Изложбу је званично отворио Начелник Северобанатског управног округа Никола Лукач и бираним речима поздравио посетиоце изложбе и госте подсећајући на значај како ослобођења града, тако и огромног доприноса грађана Кикинде и околине који су имали у ослобођењу наше земље у Првом светском рату.
Као завршни чин обележавања Дана ослобођења града приређена је свечана академија интонирањем државне химне "Боже правде" од стране ХОР-а "Корнелије Станковић и формалним отварањем исте обраћањем члана Градског већа господина Миодрага Булајића.
Званично у име Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србје од 1912 до 1920.године, али и заједничке делегације из Љубовије, домаћине и госте поздравио је професор Сретен Цветојевић - Цвеле. Исти је у обраћању домаћинима као и свим грађанима Кикинде честитао велики и изузетно значајан датум у историји њиховог града, између осталог истичући да му је посебна част и задовољство да то учини у име више од 200.000 чланова Удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године, али и свих чланова Удружења и грађана са подручја општине Љубовија који дубоко цене и поштују редовно присуство делегације удружења потомака Кикинде сваке године на исполинском Мачковом камену приликом обележавања годишњица страшне битке из 1914.године. Притом је посебно подсетио присутне младе на свечаној академији, да је свака кап крви наших славних предака проливена за слободу отаџбине вредна и важна и да се никада не сме заборавити. Заборавом би их поново убили, а управо на младим генерацијама које долазе је вечна и света обавеза да то никада не дозволе.
О значају датума обележавања дана ослобођења још једном је беседио професор Демић, а свој допринос овом значајном датуму на најлепши начин дали су и талентовани ученици градских основних и средњих школа дивним рецитацијама посебно одабраних дивних песама.
Као што је и почела свечана академија је и завршена наступом ХОР-а у извођењу песме ТАМО ДАЛЕКО која никога од потомака не оставља равнодушним ма где био.
Кикиндо, још једном велико ХВАЛА у име свих оних који су пали за твоју, али и слободу отаџбине Србије, што са својим градским челницима и честитим потомцима НЕ ДОЗВОЉАВАШ ДА СЕ ЈУНАШТВО И ЖРТВЕ ЗАБОРАВЕ.