Пријемом свих 25 делегација Удружења потомака ратника од 1912-1920.године из земље и иностранства у свечаном салону Градског здања града Пожаревца, од стране градоначелника господина Банета Спасовића и његових сарадника из локалне самоуправе, започете су пригодне свечаности обележавања ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ.
На самом почетку свечаности химну Србије "Боже правде" извео је градски хор "Барили". Потом су се присутним делегацијама и гостима обратили градоначелник Бане Спасовић и председник Градске организације Удружења потомака ратника 1912-1920. Пожаревац господин Славољуб Стојадиновић - Реги.
По завршетку свечаног пријема и приређеног коктела све делегације Удружења потомака на челу са градоначелником, представницима Војске и МУП-а Србије као и другим присутним делегацијама, положиле су венце на Споменик српском војнику у Косовској улици у Пожаревцу.
Потом је након разгледања изложбе, у малој сали Центра за културу од стране Градске организације Удружења потомака организована свечана Академија посвећена како обележавању Дана примирја тако и другим значајнијим датумима и јубилејима из наше историје.
Свечаној академији поред бројних делегација и гостију присуствовали су и представници свих градских и суседних општина, а у име града домаћина госте је поздравио председник скупштине града Пожаревца господин Бојан Илић. Обраћајући се присутнима Илић је између осталог посебно истакао да се традиција мора наставити и да историју не можемо заборавити а да је ово један од начина да се на важне историјске чињенице подсетимо као и на жртве ратова.
Гостима се обратио и председник Градске организације потомака 1912-1920. Пожаревац господин Славољуб Стојадиновић који је говорећи о значају ових датума између осталог сумирао и резултате рада и активности своје градске организације који су импресивни и могу служити као пример многим другим удружењима који негују револуционарне традиције ослободилачких ратова Србије. Нашој делегацији Удружења потомака ратника од 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија, коју је предводио председник Сретен Цветојевић - Цвеле указана је посебна част да се у име свих 25 делегација обрати на свечаној Академији. Поздрављајући присутне у име нашег Удружења али и у својству заменика председниика регионалног одбора за Северозападну Србију који обухвата Окружне одборе Удружења потомака од 1912-1920. године за Мачвански, Колубарски, Златиборски и Моравички округ, професор Цветојевић је између осталог истакао: "Да грађане са подручја Азбуковице и Рађевине односно општина Крупањ и Љубовија са Браничевом и Пожаревцом вежу много јаче и значајније везе од ових какве су свечане Академије и обележавање пригодних датума. А те везе су животи, ране, кости и крв 11482 официра, подофицира и војника избачених из строја Дунавске дивизије првог и другог позива у борбама на Мачковом камену тог страшог септембра 1914.године. Они нас обавезују на вечити незаборав и обавезу грађења не само појединачних и личних пријатељстава већ и институционалну сарадњу на свим нивоима између наших локалних самоуправа заувек. Једна од таквих активности је управо започета градња и освештани темељи будућег спомен храма и заједничког дома подно чувене коте 924 на раскрсници путева за Крупањ и Љубовију, за све оне који су своје домове заувек изгубили 1914.године на исполинском Мачковом камену, бранећи слободу своје отаџбине Србије приносећи на њен олтар несебично своје животе. Том приликом професор Цветојевић упутио је и позив свим заинтересованим, а поготову потомцима из породица погинулих са подручја Стига и Браничева да се укључе у подизање поменуте спомен цркве како би иста била завршена до краја 2018.године и обележавања 100-годишњице од завршетка Првог светског рата.
Свечана Академија завршена је емитовањем филма аутора Новице Савића из Пожаревца "РОПСТВО И СЛОБОДА" посвећена за преко 23.000 војних и цивилних жртава Браничева у Првом светском рату.

Видео погледајте овде.