Придружујући се обележавању јубилеја стогодишњице Великог рата, битке на Дрини и крвавог боја на Мачковом камену мештани села Рујевац и Селанац својим потписима дали су сагласност да се на делу земљишта испод Мачковог камена који су они годинама користили као сеоску утрину за испашу својих стада, сагради Богослужбени, али и Спомен храм посвећен свим српским ратницима који су своје животе положили за отаџбину Србију.
У свету недељу 22.октобра 2017.године тачно у 12 часова са благословом Епископа шабачког преосвећеног Лаврентија свештеници Азбуковачког, Рађевског и Лозничког намесништва уз саслужење Протојереја-ставрофора из Патријаршије СПЦ-е Стојадина Павловића и Архијерејског заменика епархије Шабачке Протојереја-ставрофора Мирка Вилотића осветили су темеље будућег Спомен-храма. Свечаном освећењу присуствовали су представници локалне самоуправе Крупањ које је предводио председник господин Иван Исаиловић, чланови Удружења "Мачков камен" и потомака ратника од 1912-1920.године, представници појединих институција, бројни мештани са подручја Азбуковице и Рађевине као и позвани гости из више места са подручја Србије и Републике Српске.
Иначе Спомен-храм је посвећен Светом Стефану Високом Деспоту српском, сину кнеза Лазара мудром владару деспотовине Србије и великом војсковођи. Кроз њега ће се у овом храму прослављати сви српски јунаци како владари, славни команданти и официри тако и познати и непознати војници који су своје животе храбро и несебично жртвовали приношењем на олтар части и слободе своје отаџбине Србије.
Спомен-храм пројектовао је архитекта Тихомир Дражић из Ваљева непосредно поред саме раскрснице асфалтних путева који воде према 8 км удаљеном Крупњу, 25 км од Љубовије и 2 км од главног попришта битке на чувеној коти 924. званој Мачков камен. Храм ће бити јединствен и особен по томе што ће уместо живописа (фресака) на унутрашњим бочним странама имати оригинална и копирана документа наредби, извештаја… из битке на Дрини и боја на Мачковом камену.
Поред бројних познатих и славних команданата, официра, подофицира и војника своје место у Храму посебно ће добити између осталих и принц ЂОРЂЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ који је 19.септембра 1914.године предводећи 1.батаљон 5 прекобројног пука у једном од јуриша на Мачков камен и рањен. Славна уметница сликарка и болничарка пољске болнице Дунавске дивизије првог позива НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ и њено чувено писмо написано са Милетине косе подно Мачковог камена и Кошутње стопе. Свакако оснивачи Политике и резервни официри браћа ВЛАДИСЛАВ и ДАРКО РИБНИКАР, обадвојица погинули у бици на Дрини а чија имена са поносом носи наша Општинска организација удружења потомака ратника 1912-1920."БРАЋА РИБНИКАР" из Љубовије.
Иначе, Спомен-храм ће се градити добровоЉним прилозима становника Азбуковице, Рађевине, Јадра и Подгорине, чланова Удружења потомака ратника из Великог рата као и других Удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије, посебно Удружења грађана "Мачков камен" из Селанца који су уједно и иницијатори и главни заговорници на челу са господином Протојерејом-ставрофором Стојадином Павловићем идеје о подизању Спомен-храма, локалних самоуправа са ових подручја и бројних установа, организација и појединаца који не желе да се историја заборави а самим тим и имена свих оних који су ту славом овенчану историју стварали баш овде на Мачковом камену уграђујући у њене темеље оно највредније што су имали - СВОЈЕ ЖИВОТЕ. Овај храм као живи споменик биће уједно и заједнички дом и спомен обележје свима онима који су пре једног века овде на Мачковом камену али и многим другим небројеним стратиштима од Цера па преко Колубаре, Албанских врлети, Крфа, Солуна, Кајмакчалана, Суботице и до испод Алпа од 1912 до 1920.године заувек изгубили своје домове уграђујући себе и своје кости у темеље новостворене и проширене отаџбине Србије.
Зато позивамо Вас, да као честити потомци тих див јунака наших славних предака помогнете према својим могућностима градњу и подизање за њих у векове векова заједничког дома - ХРАМА СВЕТОГ СТЕФАНА ВИСОКОГ уплатом новчаних средстава на жиро рачун број 200-2362100102875-26 или на други Вама својствен начин а са циљем да га до 23.септембра наредне 2018.године и обележавања 100-годишњице од окончања Великог рата и завршимо.

Видео погледајте овде.