У оквиру спомен комплекса испод грандиозног споменика који се од 28.јуна 1928.године поносно уздиже у центру села Текериш где су се између 15 и 19.августа 1914.године водиле одлучујуће борбе, обележена је 103.годишњица од славне битке на Церу.
Државну церемонију коју је организовао Одбор за неговање револуционарних традиција ослободилачких ратова Србије, предводио је министар за рад, запошљавање и социјалну политику Владе Републике Србије госп.Зоран Ђорђевић.
Венце су положиле и делегације министарства Одбране,Војске Србије, амбасада Република Чешке и Словачке, градова Шапца и Лознице као и представници бројних удружења и грађана који негују револуционарне традиције ослободилачких ратова Србије, а посебно из Балканских и Првог светског рата. У име Општинске организације удружења потомака ратника од 1912 до 1920.године "Браћа Рибникар" Љубовија, венац су положили Председник удружења проф.Сретен Цветојевић-Цвеле и секретар Ненад Веселиновић.
Након полагања венаца и поздравних речи градоначелника Лознице госп. Видоја Петровића, присутнима се обратио министар госп.Зоран Ђорђевић и између осталог истакао....Да се окупљањем одаје почаст славним и храбрим српским војницима за које током 4 дана борби реч ПОВЛАЧЕЊЕ НИЈЕ ПОСТОЈАЛА и да повлачења није ни било, као и да је Српска војска храбро одолевала надирању знатно бројнијих и јачих Аустроугарских трупа. Љубав према отаџбини, сложност и храброст Српских војника као и генијални стратешки план команданта друге армије Степе Степановића допринели су да војска крене у контра офанзиву и оствари победу која је задивила свет. Августа 1914.године неповољан положај, исцрпљеност Српске војске и мањак муниције нису спречили Српску војску да извојује прву и једну од најславнијих победа у Великом рату.
Пригодан уметнички програм извели су драмски уметници из Београда, а час историје као и претходне године Друштво српских домаћина из Пријепоља које је при том присутним посетиоцима поделило и 500 ружа које су исти положили на споменик одајући и на тај начин почаст и сећање ХРАБРИМ СРПСКИМ ВОЈНИЦИМА.

Видео погледајте овде.