Имали смо част и пријатну обавезу да 13.и 14.маја 2017.године будемо домаћини Удружењу потомака ратника од 1912 до 1920.године из Крагујевца као и њиховим гостима из планинарскг друштва "Гора", Кола српских сестара и Црвеног крста Крагујевац, на Мачковом камену и у манастиру Св. Николаја Велимировића испод Сокола.
Киша и лоше време нису покварили добро расположење групи од 44 путника који су из равне Шумадије кренули на планински венац изнад Дрине са великом жељом да се пред спомен-костурницом на Мачковом камену поклоне сенима наших славних предака и одају дужну пошту. По планираној маршути, наравно успут уприличене су посете знаменитим местима из наше славне историје у Ваљеву, Белој Цркви, Добром Потоку и Крупњу. А пред спомен костурницом тихо и достојанствено делегација потомака коју је предводио председник удружења Милан Вујичић положила је венац. Историјски час о овој славној историјској битци испред спомен костурнице одржао је пуковник Радоје Топаловић из Крагујевца. Такође искоришћена је и прилика да се баш на овом светом и историјском месту натопљеном крвљу наших славних предака у чланство удружења приме нови чланови госпођа Лела Матовић и господин Зоран Костадиновић.
Тешка срца се одвајају са овог простора али пут их даље води низ падине Јагодње и долазак под Соколску планину у манастирски комплекс Светог Николаја Велимировића на планирано преноћиште. А у манастиру, након смештаја, посете цркви, музеју и старој Соколској тврђави приређена је вечера и дружење. Наравно као и са свим осталим групама, а посебно удружењима потомака ратника, наш председник проф.Сретен Цветојевић - Цвеле надахнуто и врло емотивно пуних сат времена зборио је о историјату овог краја, Соколској тврђави,манастиру и његовом ктитору епископу Лаврентију, исполинској борби и жртвовању официра, подофицира и војника у боју на Мачковом камену. Повремено сузе у његовим очима и подрхтавање у гласу никога од присутних нису оставиле равнодушним, па не чуди што се дружење одужило до дубоко у ноћ са десетинама и десетинама питања на која је господин Цвеле врло стрпљиво одговарао. У знак захвалности уручене су му књиге и билтени СЕЋАЊЕ НА СЛАВНЕ Удружења потомака ратника Србије 1912-1920. Крагујевац.
Наравно да је одмор у миру и тишини манастирског конака свима пријао. А сутрадан 14.маја, одморне и наспаване након доручка испраћа их наш председник Цвеле уз Дрину и преко Бајине Баште, Перућца, Таре, Кремне, Кадињаче, Ужица и Овчарско-Кабларске клисуре у престоницу Шумадије, прелепи и херојски град Крагујевац.
По повратку са овог путовања на својој редовној годишњој скупштини Удружење потомака ратника 1912-1920. Крагујевац, у знак захвалности за дочек али и пример како се поштује завет старих ратника и како потомци треба да се односе према сопственој историји и славној прошлости, као и доприносу за очување лика и дела ВОЈВОДЕ РАДОМИРА ПУТНИКА, председнику нашег удружења Сретену Цветојевићу - Цвелету доделило је ЗАХВАЛНИЦУ.