Један од значајнијих датума из Српске историје постигнут мудром политиком и великом дипломатском победом Кнеза Михаила Обреновића омогућио је Кнежевини Србији да без борбе преузме ПРЕДАЈОМ КЉУЧЕВА утврђене градове Сокол и Ужице 1862. а Београд, Шабац, Смедерево и Фетислам 1867.године од вишевековне владавине Отоманске империје.
Од 1996.године потписаном Повељом о братимљењу ови градови (данас уместо Фетислама - Кладово, а уместо Сокола - Љубовија) сваке године у априлу месецу пригодним манифестацијама обележавају годишњице ПРЕДАЈЕ КЉУЧЕВА ГРАДОВА у једном од градова домаћина.
Ове године јубиларно обележавање 150.годишњице предаје кључева градова одржано је у ШАПЦУ дана 22.априла тачно на дан када је и пре 150.година 22.априла 1867.године пешадијски капетан Српске војске Лазар Цукић примио кључеве града Шапца, а турска посада напустила град и бродом ДЕЛИГРАД отпловила према Београду, а затим низ Дунав преузимајући војне посаде из Београда, Смедерева, Фетислама и са острва Ада Кале према Једрену.
Свечано обележавање започело је пријемом делегација градова у градској кући од стране градоначелника господина Небојише Зеленовића и његових сарадника члана градског већа Божидара Катића и историчара Дејана Живановића. Нажалост ове године нису биле присутне делегације свих градова, јер су делегације Смедерева и Кладова изостале.
На свечаном пријему Председник републичког одбора Савеза удружења потомака ратника од 1912 до 1920.године Љубомир Марковић уручио је ПОВЕЉУ БРАНИЛАЦА ОТАЏБИНЕ граду Шапцу, а градоначелнику Зеленовићу лично СПОМЕНИЦУ и чланску карту ПОЧАСНОГ ЧЛАНА САВЕЗА УДРУЖЕЊА ПОТОМАКА РАТНИКА 1912-1920.година. Делегација наше општине коју су представљали Председник општине господин Милован Ковачевић и Председник удружења потомака ратника од 1912 до 1920."Браћа Рибникар" Љубовија професор Сретен Цветојевић граду Шапцу уручили су пригодну слику, а домаћинима вредну монографију.
Након свечаног пријема, размене поклона и изјава за штампу домаћин је на централном градском тргу у организацији Међуопштинског историјског архива Шапца и града Шапца и званично отворио импресивну ИЗЛОЖБУ посвећену ПРЕДАЈИ КЉУЧЕВА ГРАДОВА. На 15 паноа величине 120 x 80 цм у речи и слици поставка је подељена на три целине, од којих је прва посвећена уводном делу, Књазу Михаилу и по један пано сваком предатом граду појединачно, други део предаји града Шапца, а трећи део збивањима на Чукур чесми у Београду.
На улазној капији старе Шабачке тврђаве историчар господин Дејан Живановић говорио је о историјату исте, а делегације градова и Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника 1912-1920 Србије положиле су венце.
Након полагања венаца за све делегације и госте у Музеју града Шапца организована је посета и обилазак сјајне ИЗЛОЖБЕ коју су поставили музеји Новог Сада, Шапца и Војни музеј из Београда, под називом СРПСКОМ САНИТЕТУ ОД 1914-1918.године посвећене малом човеку, српском војнику који је на својим плећима носио и изнео Први светски рат.
Након официјелног дела обележавања јубилеја делегације су се разишле уз поздрав ВИДИМО СЕ ДОГОДИНЕ У КЛАДОВУ.

Видео погледајте
Видео 1
Видео 2
Видео 3