У недељу, 20. новембра 2016.године, Градски одбор Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 године Кикинда обележио је 98. годишњицу од ослобођења Кикинде у Првом светском рату.
Сам програм обележавања је почео "Маршем ослобођења" , где су извиђачи кикиндског одреда "Прока Средојев" на челу са старешином одреда Душаном Радином пешице превалили пут од "кружног тока" до спомен костурнице на Железничком гробљу.
Уз присуство грађана Кикинде и бројних званица на спомен костурницу поред делегације домаћина венце су положиле и делегације покрајинске Владе Војводине, Севернобанатског управног округа, Руске амбасаде, Војске Србије, МУП-а, града и СУБНОР-а Кикинде, бројних организација и удружења који негују традиције ослободилачких ратова Србије међу којима и заједничка делегација из локалне самоуправе Љубовија и Општинске организације удружења потомака ратника 1912-1920."Браћа Рибникар" Љубовија које су представљали Начелник општинске управе Мирослав Ненадовић и Председник удружења Сретен Цветојевић - Цвеле.
Након тога је Свештенство Православне Цркве одржало опело, а затим је све присутне госте поздравио и захвалио на бројном присуству председник Градског одбора СПРС 1912-1920 Милан Зорић.
У оваквим приликама неизоставним одломком из "Књиге о Милутину", председник Скупштине Града Др. Милован Блажић је у његовом надахнутом стилу изговорио део о "Текеришу".
Као и увек најупечатљивији утисак су оставили ученици ОШ "Ђура Јакшић" предвођени наставницом Маријом Војиновић. Најпре је ученица Александра Ћурчин рецитовала "Плаву гробницу" од Милутина Бојића, да би затим "Пркосну песму" од Добрице Ерића рецитовала група ђака: Наталија Француски, Александра Ћурчин, Мима Јовановић, Александра Варадинац и Милица Медић.
Скуп на Железничком гробљу је завршен беседом историчара Срђана Сивчева који је истакао да је у ствари ослобођење Кикинде почело 18.новембра 1918, а два дана касније у град су ушли високи војни чиновници војске Србије, те се из тог разлога овај датум обележава као дан ослобођења.
У културном центру Кикинда, је затим Савез потомака ратника Србије 1912-1920 организовао ретко виђени изложбени пројекат "Албум сећања на наше претке из Првог светског рата", чије активности се одвијају са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја и благословом Његове Светости Патријарха московског и целе Русије господина Кирила.
Изложбу је отворио Начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач, а о самој изложби је говорио Председник РО СПРС, пуковник у пензији Љубомир Марковић.
Градски одбор Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 се побринуо и организовао да се свечано обележавање Дана ослобођења Кикинде заврши онако како и доликује. На самом почетку свечане академије, у препуној сали Културног центра Кикинда, где су госте дочекале чланице КУД "Гусле" прелепе девојке у народној ношњи, хор "Корнелије Станковић" је отпевао химну "Боже Правде", након чега је академију отворио члан градског већа Миодраг Булајић.
О историјским моментима током ослобађања градова током 1918. године говорио је председник РО СПРС 1912-1920 Љубомир Марковић, да би историчар Марко Милошев истакао да је 20.новембра "Гвоздени пук" Српске војске ушао у Велику Кикинду и самим тим је ослободио град. Међутим град је заправо ослобођен и раније, пошто 10 дана пре уласка војске сами Кикинђани су основали српско народно веће и заправо преузели власт у граду.
Огроман допринос достојанственом обележавању једног од најзначајних датума у историји Града су дали талентовани ученици основних и средњих школа. Најпре је Савица Перин ученик ССШ "Милош Црњански" одрецитовао "Нирвану" од Владислава Петковића Диса, да би затим ученици Гимназије "Душан Васиљев" одрецитовали још две песме. Драган Ранков је рецитовао од Душана Васиљева "Човек пева после рата", а Ивана Недин "Наслеђе" од Милана Ракића.
Најмлађа учесница уметничког програма Марина Бешлин, ученица IV разреда ОШ "Свети Сава" је изазвала салву аплауза рецитујући песму од Љубивоја Ршумовића "Домовина се брани лепотом".
На крају свечане академије, на предлог председника Градског одбора Милана Зорића, да се за успешну сарадњу током целе године и изузетно ангажовање у свим активностима које спроводи Савез потомака ратника Србије 1912-1920 уруче Захвалнице и Споменице најистакнутијим појединцима и институцијама у 2016. Години исте су и уручене:

СПОМЕНИЦЕ :
Независном синдикату полиције - Председник ИО Велимир Барбулов
Историјском друштву Кикинда - Марко Милошев, историчар

ЗАХВАЛНИЦЕ:
ОШ "Ђура Јакшић" – наставница Марија Војиновић
ОШ "Свети Сава" – учитељица Грабић Гизела
Гимназија "Душан Васиљев" - професор Дубравка Војводић
ССШ "Милош Црњански" - професор Божин Десанка
Хор "Корнелије Станковић" - председник Гецић Бранислава
КЦ Кикинда - в.д. директора Тања Ножица
Споменице и захвалнице уручили су Председник и секретар Републичког одбора Љуба Марковић и Милена Харамбашић и Милан Зорић, председник Градског одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.
Академија је завршена песмом "Тамо Далеко" у извођењу хора Корнелије Станковић.

Видео погледајте овде.