Јуче је на Мачковом камену обележена 102 годишњица Битке, једне од најкрвавијих битака у Првом светском рату, а исто тако и у историји српског народа.
Венце на спомен костурницу на Мачковом камену положили су представници општина Љубовија и Крупња, Удружења потомака ратника Србије 1912-1920 "Браћа Рибникар" из Љубовије, Крупња, Аранђеловца и других градова.
Присутним учесницима на данашњој свечаности први се обратио заменик председника општине Љубовија Душко Марковић, који је подсетио на период витештва и херојства српских војника и на јуначку борбу наших предака у бици на Мачковом камену, на које смо сви поносни.
- То време не смемо никад да заборавимо, треба увек да се подсећамо на те славне дане наше историје, које треба вечно да памте будуће генерације и будућа покољења - рекао је Душко Марковић.
О тој витешкој и тешкој борби наших војника у Првом светском рату и о бици на Мачковом камену, говорио је и Драган Грујић из Крупња, бивши председник општине и један од великих познавалаца историје Дринске битке.
- Овде на Мачковом камену је 1914. године у двомесечној Бици на Дрини сломљена друга аустроугарска офанзива - рекао је Драган Грујић. Ту се одиграла једна од најкрвавијих битака на почетку операција аустроугарске војске коју је предводио главнокомандујући Балканских снага Фон Поћорек, битка на Мачковом камену. То је била битка над биткама.
Потом су глумци аматерског позоришта "Александар Јоковић" из Љубовије Југослав Тријић и Мирослав Младеновић извели детаљ сценског приказа битке на Мачковом камену.
Спомен костурница на Мачковом камену је јединствена по томе што су у њој, као и у спомен костурници у Лазаревцу сахрањени посмртни остаци и српских и аустроугарских војника.
У препуној сали на Соко Граду историјски час одржао је професор Сретен Цветојевић један од најбољих познавалаца битке на Мачковом камену.
Присутни су били одушевљени многим историјским чињеницама које су чули о бици на Мачковом камену, а посебно о неким детаљима из новије Српске ратне историје, који нигде до сада нису објављени.
По завршетку овог скупа професору Цветојевићу су прилазили многи, честитали му и захвалили се на изузетном предавању.
На крају можемо да кажемо да увек када се дође на обележавање годишњице Битке на Мачковом камену да се ту и даље осећа велика туга за угашеном младошћу Србије, за страдалим синовима и славним прецима, за војницима пред којима је била будућност и друге животне радости.
Слава бесмртним витезовима.

Редакција "СОКО" Радија

Видео погледајте овде.