У оквиру спомен - комплекса "Церска битка" у Текеришу је обележена 99.годишњица Церске битке, а централну државну церемонију предводио је председник Владе Србије Ивица Дачић.
Почаст страдалим јунацима у славној бици одали су и положили венце владика шабачки Лаврентије, представници Владе, градова Шапца и Лознице, општина Крупањ и Љубовија и бројних удружења грађана.
У сусрет великом јубилеју, обележавању 100.годишњице славне Церске битке и почетка Првог светског рата, неопходно је да се, па и читав век касније, константно боримо за истину и не дозволимо прекрајање историје, истакао је премијер на церемонији обележавања годишњице славне битке.
- Зато је задатак наше државе данас, нажалост 100 година после Првог светског рата, да и даље бранимо истину о Првом светском рату иако је Србија тада изгубила скоро трећину становништва и око 60 одсто радног мушког становништва. Имала је велику штету, небројене жртве су пале, а ми данас морамо да бранимо истину о томе да ли је Србија изазвала Први светски рат - каже Ивица Дачић, председник Владе Србије.
Да се сачувају сећања, да се прошлост не заборави – мотив је великог броја удружења и грађана који су на годишњицу дошли да одају почаст јунацима Церске битке који су са савезницима извојевали прву победу у Првом светском рату.
О значају историјске битке говори и чињеница да се она, као пример ратне вештине, и данас изучава у бројним академијама широм света.
- Нешто што се данас изучава на свим копненим академијама, ми морамо утицати на младе, морамо сваком оном ко чује име Цера објаснити шта је било родољубље, шта је и како значило бранити слободу - изјавио је Сретен Цветојевић, Друштво неговања традиције ослободилачких ратова.
У оквиру обележавања годишњице Церске битке, одржан је и кратак културно уметнички програм, а организатор свечаности је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Видео снимак догађаја погледајте овде.