У славу и част наших славних предака УНС (Удружење новинара Србије) и лист КУРИР покренули су акцију сакупљања средстава за израду и подизање две бронзане статуе српских војника како би коначно био завршен маузолеј на Грчком острву Видо поред Крфа у Јонском мору.
Крајње је време да они који су дали своје животе за нас и за слободу коју данас имамо имају последње почивалиште и споменик какав им доликује.
Градња маузолеја на Виду којег је пројектовао чувени руски архитекта НИКОЛАЈ КРАСНОВ почела је 1939.године, али ни до данас по пројекту није завшена. И даље ту испред улаза у маузолеј нема бронзаних војника које је Краснов пројектовао. Две импозантне статуе српских војника, високе по 3,5 метра треба да стоје на улазу у спомен костурницу и тако вечно одају почаст српским страдалницима чије су кости у маузолеју и хиљадама оних који су спокој нашли на дну Јонског мора тзв. ПЛАВОЈ ГРОБНИЦИ.
Министарство културе и спорта Републике Грчке дало је сагласност за постављање бронзаних склуптура по изворном пројекту арх. Краснова. Према грубом предрачуну Републичког Завода за заштиту споменика културе Србије, трошкови израде и постављања склуптура требало би да износе око 128.000 евра.
Зато, ПОЗИВАМО све чланове Удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године као и све људе добре воље да се придруже акцији УНС-а и КУРИРА и у складу са својим могућностима ФИНАНСИЈСКИ ПОМОГНУ израду и постављање бронзаних војника. КЊИГА ДОНАТОРА СТАЈАЋЕ ИЗЛОЖЕНА У МАУЗОЛЕЈУ НА ВИДУ.

Рачуни за уплату донација отворени су у UNICREDIT банци и то.
ДИНАРСКИ : 170-0030003646031-73
ДЕВИЗНИ : РС 35170003000364603076
ПРИМАЛАЦ: Удружење новинара Србије, Ул. Ресавска бр.28, БЕОГРАД
СВРХА : Донација за израду бронзаних статуа за маузолеј на острву Видо.