Поводом обележавања 149.годишњице предаје градова Ужица, Сокола (Љубовије), Шапца,Београда, Смедерева и Фетислама (Кладова) 1867.године Кнежевини Србији од стране Турске и потпуног ослобођења Србије од вековног ропства под Отоманском империјом, а у циљу доследног и достојног обележавања овог изузетно значајног историјског догађаја, обавештавамо чланство као и грађане да је:
Републички одбор Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године као иницијатор и координатор и град Ужице као домаћин у сарадњи са Градским одбором удружења потомака 1912-1920 "Мајор Коста Тодоровић" достојанствено су обележили овај значајни догађај из наше историје 19.априла у Ужицу.
Програм обележавања започео је пријемом делегација свих 6 градова и места код Градоначелника госп.Тихомира Петковића и његових сарадника Заменика Видоја Дрндаревића, Преседника Скупштине града госп.Радише Марјановића и члана Већа задуженог за културу госп.Јелене. Делегациија Љубовије сходно планираном протоколу била је у саставу Председник општине госп.Мирослав Мићић и Председник Општинске организације удружења потомака ратника 1912-1920. "Браћа Рибникар" госп.Сретен Цветојевић - Цвеле.
Након пријема код градоначелника, старешина цркве и свештенство храма Св.Ђорђа одржали су парастос и помен свим изгинулим ратницима од 1912 до 1918.године палим за слободу отаџбине Србије, а делегације испред храма положиле венце и цвеће.
У народном музеју делегације градова уз свесрдну помоћ историчара госп.Радивоја Папића упознале су се са Легатом првог ужичког академског сликара Михаила Миловановића, а у препуној сали ужичке Гимназије одржана је трибина на тему "Предаја града Ужица од стране Турске Србији - искуства и поуке".
Гостољубиви домаћини у оквиру званичног протокола организовали су посету и упознавање са радом хидроцентрале на реци Ђетињи која је направљена још 1900.године као прва у Европи и друга у свету електрична централа по Теслином принципу полифазне струје, која је још увек у функцији и један је од симбола града.
Испред хидроцентрале ученици ОШ - е Стари град извели су врло симпатичан перфоманс на тему предаје градова и побрали опште симпатије свих присутних.
Програм обележавања завршен је дружењем у једном од бројних ужичких ресторана где су домаћини и делегације градова и Удружења потомака разменили пригодне поклоне, а обележавање следеће јубиларне 150.годишњице заказали 2017.године у Шапцу.

Видео погледајте
Видео 1
Видео 2