22.новембра 2015.године изненадни дубок снег и изузетно хладно време нису спречили 33 члана Народног покрета ДИНАРА - ДРИНА - ДУНАВ да у раним јутарњим сатима крену из Новог Сада на путовање дуго више стотина километара под називом ПУТЕВИМА НАШИХ БЕСМРТНИКА. Пут који их је водио преко Цера, Мачковог камена, Лазаревца, Љубостиње, Крушевца, Битоља, Гувије, Агиос Матеоса, Крфа, острва Вида, Солуна и назад преко Ниша у Нови Сад.
Након посете и положеног венца пред споменик Српским јунацима на Церу у селу Текериш пут их је довео на планину Јагодњу и чувену коту 924 звану Мачков Камен завејану снегом и оковану хладноћом. Ту су их у својству домаћина сачекали Председник Општинске организације Савеза удружења потомака ратника 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија Сретен Цветојевић - Цвеле и члан суда части Милан Тријић.
Након положеног венца и одате почасти палим јунацима са Дрине и Мачковог камена испред спомен костурнице, проф. Цветојевић врло надахнуто и емотивно говорио је о геостратешким и војно политичким разлозима који су довели до ове историјске и епохалне битке а потом и о току и распореду снага током трајања исте од 15 до 22.септембра 1914.године,огромним губицима и једне и друге зараћене стране, о хероизму српских војника а посебно официра и подофицира који су својим несебичним пожртвовањем и жртвовањем обележили ову битку у светској историографији као "официрску битку" попут оне која ће касније уследити на реци Марни у Француској, као и њеним импликацијама на даљи ток борби у Србији и Колубарску битку која ће уследити крајем 1914. године и довести до потпуног слома пете и шесте Аустроугарске армије на Српском ратишту.
Настављајући путовање према Лазаревцу гости су искористили прилику да посете и манастир Светог Николаја Велимировића испод Сокола где их је настојник манастира свештеник Зоран Ристивојевић упознао са местом и улогом овог манастира као и његовим реликвијама по којима је препознатљив а проф.Цветојевић беседио о историјату старог Сокол града као центра некада велике и моћне Соколске нахије и последњег Турског упоришта у Србији.