Љубовија као наследник порушеног града Сокола и Општинска организација удружења потомака ратника од 1912 до 1920.године из Љубовије по трећи пут у својству домаћина организовали су изузетно лепо и садржајно обележавање 146.годишњице предаје градова Фетислама (Кладова),Смедерева,Београда,Шапца,Сокола и Ужица 1867.године Кнежевини Србији и кнезу Михаилу Обреновићу од стране Отоманске империје - Турске.
Обележавање је започело пријемом од стране Заменика председника општине госп.Видоја Јовановића делегација Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године и градова Београда,Шапца,Ужица и Кладова.
Након пријема у холу испред сале СО - е отворена је ликовна изложба сликара госп.Љиљане Стефановић "Љис" из Београда и проф. Петра Петровића из Лознице.
Други део програма одвијао се управо на локалитету старог града Сокола и манастирског комплекса подигнутог у његовом подножју.
У манастиру Светог Николаја Велимировића служен је помен свим жртвама палим у ослободилачким ратовима за слободу наше отаџжбине Србије. Са обезбеђеним теренским возилима по први пут су све присутне делегације и бројне ТВ - е екипе превежене до улазне капије чувеног и у вишевековној историји никада војно освојеног Сокол града на врху Соколске планине. По жељи свих делегација венци нису положени на улазној капији већ управо на највишој тачки града Сокола испод великог позлаћеног крста, поклона немца госп. Хорста Вробела из Гихфорна а на месту где се некада налазила пета злогласна кула војне тврђаве. За госте импресиониране самим локалитететом и фантастичним панорамским погледом на венац Ваљевско - Подринских и Босанских планина одржан је и неформални историјско - географски час.
По повратку са планине приређен је пријем и мини коктел управо у апартману госп.Вробела а потом у великој сали манастирског конака одржана је трибина на тему "Предаја градова и града Сокола од стране Турске - искуства и поуке" на којој је у име свих делегација врло инспиративно говорио проф.Сретен Цветојевић - Цвеле. Поред делегација и гостију значајно је да су трибини присуствовали и ученици чланови историјске секције из Љубовијске гимназије заједно са својом професорком госп.Миленом Јовановић као и почасни члан Удружења потомака господин Владислав Рибникар унук славних палих хероја из Великог рата и оснивача Политике Владислава и Дарка чија имена од следеће године треба да носи Љубовијско удружење потомака.
Лепо време и пријатан амбијент на манастирском платоу улепшали су изузетно леп културно - забавни програм који су приредили чланови КУД-а "Азбуковица" из Љубовије, певачка група "Соколице" и глумци аматери Благица Станојчић из Љубовије и проф.Петар Петровић из Лознице.
Речи добродошлице и предивна беседа Епископа Шабачког и ктитора манастира испод Сокола преосвећеног Лаврентија никога нису оставиле равнодушним као ни присуство преко 150 младих који су употпунили лепоту свега доживљеног.
Да овај изузетно значајан датум не само из наше историје већ и много шире буде и адекватно медијски пропраћен побринуле су се и бројне ТВ - е екипе,међу којима и јавни сервис РТС - е (емитовани прилози у вестима, Србији данас и јутарњем програму), сниматељи Добрила и Добривоје (емитован прилог у Жикиној шареници), локална телевизија ТВ3 из Крупња као и сниматељи средстава информисања из Љубовије.
Дружење је завршено заједничким ручком и разменом пригодних поклона уз емитовање пригодног филма о културно - историјском и туристичком богаству и лепотама Азбуковице и Љубовије.
Следеће обележавање 147.годишњице заказано је у Београду а престони град као будући домаћин добио је озбиљан задатак да организационо и у сваком другом погледу надмаши домаћина ових сусрета - Љубовију.

Видео погледајте овде.