Поводом обележавања стогодишњице од значајних историјских догађаја у Првом светском рату, Савез удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920.године, односно око 40 чланова овог удружења из свих крајева наше земље, упутило се на једно историјско путовање све до Немачке са намером да обиђу гробља и спомен обележја како би одали почаст својим прецима, палим српским борцима у рату за ослобођење своје домовине.
На њиховој путањи нашла се и Суботица, где су на споменику Јунацима палим за и ослођење уједињење од 1912. до 1918. који се налази на Тргу Лазара Нешића, свечано положили венце и минутом ћутања одали пошту онима који су дали највредније што су имали за слободу отаџбине – своје животе.
Група потомака српских бораца у Првом светском рату наставља своје путовање у Мађарској, затим ће посетити Чешку, Словачку и Немачку, те обићи гробља где су сахрањени "славни преци, који су остали вечито ван своје домовине, а да би живели у нашим сећањима идемо да им одамо пошту" казао је Љубомир Марковић, пуковник у пензији и председник Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920.године.