Честити ПОТОМЦИ наших славних предака ДИВ ЈУНАКА српске али и светске историје.
Да се данас, поводом обележавања 99.годишњице од смрти једне од тих српских див јунакиња, подсетимо на њен неумрли лик и дело. 3.априла 1915.г. у ваљевској болници (од пегавог тифуса) умрла је велика српска хероина, добровољна болничарка ДУНАВСЕ ДИВИЗИЈЕ првог позива, сликарка и добротворка НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ у својој 41.години живота.
Велика патриоткиња која се дивила и следила слободарске идеје краља Петра првог Карађорђевића, предводила протесте против Аустроугарске након анексије БиХ, била другарица са Драгутином Димитријевићем "Аписом", једна од оснивача Кола српских сестара и њихов први секретар, дивила се ипресионистима а посебно француском сликару Монеу, оставила иза себи велики сликарски опус са преко 300 слика уља на платну и око 100-ак кроки скица, цртежа и акварела, сликар, фотограф и шта још све не? Носилац ордена Светог Саве и још пет других.
Српски народ и држава одужили су јој се, подизањем биста у природној величини у Пионирском парку Београд и испред Гимназије у Чачку. Основне школе у Великој Плани и на Новом Београду поносно носе њено име (а можда и још негде а да то мени наравно није познато).
А општинска организација Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија и епархија шабачка, одужили су јој се, на најбољи могући начин, њеним препознатљивим ликом, болничарке славне СРПСКЕ војске, од 2018 године на новоподигнутом Спомен-храму (са леве стране улазних врата) на исполинском Мачковом камену. Ту, баш у близини места званог МИЛЕТИНА КОСА, где се тог страшног септембра 1914. г. налазила пољска болница Дунавске дивизије првог позива у којој је Надежда улагала надчовечанске напоре да помогне и пружи помоћ бројним рањеницима српске војске који су непрекидно пристизали са коте 924. (Мачков Камен) и околних положаја према Перуници и Кошутњој стопи.
ПС. Прочитајте чувено Надеждино писмо које је 25. септембра 1914. написала у поменутој пољској болници, где између осталог наводи да је у болницу за 4 дана допремљено више од 4.000 тешких и лаких рањеника српске војске.....
НЕКА ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА нашој великој, храброј и племенитој хероини НАДЕЖДИ ПЕТРОВИЋ и надајмо се да је генерације које долазе после нас никада неће заборавити?
У прилогу текста лик и дело Надежде Петровић и кроз кратку фото причу.

1

Западна страна спомен-храмa Св. Деспота Стефана Високог на Мачковом камену са ликовима ратне болничарке Надежде Петровић, поред улазних врата (са леве стране) и официра - принца Ђорђа Карађорђевића (рањеног на М.Камену) са десне стране.

2

Ближи изглед лика уметнице, хероине - добровољке ратне болничарке Дунавске дивизије НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ.

3

Оргинална фотографија хероине из три рата краљевине Србије, болничарке Надежде Петровић са саборцима испред старе ВАЉЕВСКЕ болнице 1915.године.

4

Једна од бројних слика из огромног сликарског опуса академског сликара Надеже Петровић, под називом "ВЕЗИРОВ МОСТ".
На полеђини исте својеручно је написала:
"САМА САМ НЕГОВАЛА 80 ТЕШКИХ БОЛЕСНИКА ОД ТИФУСА".

5

Треба да знамо, да је госпођица НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ и једина жена (уз српску краљицу Марију Карађорђевић) која је на новчаници у оптицају НБС-е. Такође национална банка Уругваја посветила је посебно место нашој новчаници са ликом Надеже Петровић у виртуелној изложби "ЗАСЛУЖНЕ ЖЕНЕ СВЕТА НА НОВЧАНИЦАМА" приређене 2021.године, поводом обележавања међународног празника ДАНА ЖЕНА.
Виртуелна збирка садржи слике новчаница земаља широм света, на којима се налазе ликови жена, које су током историје кроз свој живот и рад на пољу науке, књижевности и уметности биле "пионири" на путу ка друштву заснованом на једнакости жена и мушкараца.

Пише Проф. хаџи Сретен Цветојевић – Цвеле, потпредседник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. и председник Општинске организације Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија.