Поводом обележавања 100. годишњице историјских догађаја у првом светском рату а сходно плану рада за 2015.годину Републички одбор Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912-1920.године организовао је од 10 до 16.јуна 2015.године комеморације на Српским војничким гробљима у Мађарској,Чешкој и Словачкој по следећем програму:

Среда, 10.јун 2015.године

Са делегацијом Покрајинског одбора Војводине и Градског одбора удружења потомака 1912-1920 Суботица положен је венац испред споменика уједињења у Суботици. Истог дана посета,делимично уређење споменика и комеморација на Српском војничком гробљу у Сегедину - Мађарска.

Четвртак, 11.јун

Посета и обилазак Српских знаменитости у Сентандреји уз уприличен сусрет са Епископом Лукијаном. Истога дана у Словачкој у месту Нађмеђер на Српском војничком гробљу где су кости 5153 Срба интернираца Републичка делегација Савеза коју су предводили Председник савеза пуковник Љубомир Марковић и Председник наше Општинске организације из Љубовије проф. Сретен Цветојевић Цвеле заједно са амбасадором Републике Србије у Словачкој господином Шани Дермакуом положила је ловоров венац. Венце су положили и Конзул Републике Србије у Словачкој госпођа Вера Стојчић као и унука једног од логораша госпођа Верослава Млађеновић из Београда. Након комеморације у амбасади Србије у Братислави амбасадор Дермаку приредио је пријем за све чланове удружења који су допутовали из Србије.Том приликом уручен му је ЗАВЕТ РАТНИКА и пригодни поклони за показану бригу и пажњу у очувању Српских стратишта у Словачкој.

Петак, 12.јун

Комеморација на савезничком ОЛШАНСКОМ гробљу у Прагу уз присуство конзула Републике Србије у Чешкој госп.Томашевић Стефана и парастос-помен у крипти православног храма Успенија Пресвете Богородице који је служио Протојереј Срђан Јаблановић. По завршетку комеморације у амбасади Србије у Прагу амбасадор госпођа Вера Маврић приредила је пријем и на истом уручен јој је ЗАВЕТ РАТНИКА и пригодни поклони.

Субота, 13.јун

Посета и комеморација у спомен-костурници Јиндржиховице код Карлових Вари као и парастос-помен који је одслужио у том моменту пристигли свештеник из Никшића у крипти костурнице а где се иначе налазе ковчези 7100 Српских и 189 Руских интернираца.Иначе у делегацији која је положила венац налазила се и праунука једног од логораша госпођа Јелена Девић из Београда која је након упорног тражења дугог 20 година коначно успела да пронађе гроб свога прадеде. О овом стратишту и његовом очувању брине се Председник удружења "ВИДОВДАН" госп. Дејан Ранђеловић којем је такође као и нашим амбасадорима у Чешкој и Словачкој за показану бригу и пажњу на очувању Српских споменика уручен ЗАВЕТ РАТНИКА и пригодни поклони.

Недеља, 14.јун

У спомен комплексу тврђаве и логора Терезин у Чешкој где је казну затвора издржавао и свој живот окончао Српски јунак Гаврило Принцип атентатор на Аустроуграског престолонаследника Франца Фердинанда посећена је ћелија број 1 у којој је тамновао а на спомен плочу испред исте делегација Савеза положила је ловоров венац. Текст поруке у спомен-књигу музеја Терезин у име Савеза и Општинске организације удружења потомака ратника 1912-1920 "Браћа Рибникар" Љубовија уписао је наш Председник проф. Сретен Цветојевић - Цвеле.

Понедељак, 15.јун

Комеморација на Српском војничком гробљу у Мађарском граду Ђеру, делимично уређење споменика и повратак у домовину. Шта рећи на крају? Још једном колико су нам могућности и прилике дозвољавале одавањем почасти и пијетета комеморацијама,парастосима,упаљеним свећама и остављеним порукама-писаним траговима покушали смо да испунимо основну обавезу ПОТОМАКА према нашим славним ПРЕЦИМА у испуњавању ЗАВЕТА - САМО ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ. Нека почивају у миру и нека им буде лака туђа Чешка,Словачка и Мађарска земља у којој су оставили своје кости далеко од прадедовских огњиштата и родне груде домовине СРБИЈЕ.