Републички одбор Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 - 1920.године као иницијатор и координатор у сарадњи са градом Смедеревом као домаћином у Смедереву 19.априла 2015.године традиционално по 22 пут обележили су Дан предаје градова Београда, Смедерева, Шапца, Ужица, Соко града (Љубовија) и Кладова 1867.године Кнежевини Србији од стране Турске,чиме је и дефинитивно ослобођена Србија (осим Косова и Метохије).
Након пријема делегација у Музеју града одржана је трибина на тему "Предаја градова и ослобођење Србије 1867.године - искуства и поуке", а након исте присутне делегације градова на Тргу Републике положиле су венце испред Споменика изгинулих војних обвезника из Смедерева у рату од 1914 - 1919.године.
По први пут од 1994.године у делегацији Љубовије нису били присутни представници локалне самоуправе, па је венац положио Председник Општинске организације Савеза удружења потомака ратника 1912 - 1920. "Браћа Рибникар" Љубовија професор Сретен Цветојевић - Цвеле.
По програму обиласка значајнијих места и објеката уприличена је посета и обилазак летње виле - резиденције српске династије Обреновића као културног и националног блага Србије и Смедерева.