Данас 16.октобра 2021.године, двадесетак чланова друштва "КАЈМАКЧАЛАН" из Београда, након посете спомен комплексу Церске битке у Текеришу и спомен цркве у Крупњу, допутовали су и на коту 924. да би се испред спомен-костурнице поклонили сенима див јунака са МАЧКОВОГ КАМЕНА.
Председници друштва "Кајмачалан" господин Станоја и председник нашег удружења господин хаџи Цветојевић, договорили су ову посету Мачковом камену, приликом сусрета на Крфу у Грчкој, током државних церемонија обележавања 105 годишњице искрцавања српске војске на Јонска острва Крф и Видо. И у року од само две седмице, на опште задовољство свих који су се одлучили на овај пут (иако је време пандемије), посета је врло успешно реализована.
Као и обично, наш председник хаџи Сретен Цветојевић "Цвеле" сачекао је "Кајмакчаланце" на Мачковом камену и у више него детаљном једносатном излагању упознао их са историјским, војним, географско-топографским, родољубивим и свим другим аспектима ове велике и исполинске битке српске и аустроугарске војске, познате у војној историографији и као "официрска" битка.
Наравно да је у повратку са коте 924. посећен и спомен-храм Св. деспота Стефана Високог, посвећен свим палим српским див јунацима у битцу на Мачковом камену. Након обиласка спомен поставке и још једног поклањања сенима палих славних предака, наш председник хаџи Цветојевић иначе један од чланова иницијативног и грађевинског одбора за подизање спомен-храма, упознао је госте са појединостима и особеностима у вези подизања истог.
Хаџи Цвеле посебно је госте упознао са историјском улогом и значајем деспота Стефана Лазаревића у српској историји као и његовим житијем - канонизацијом од стране СПЦ-е у светитеља СВ.ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ.
А у повратку преко Љубовије за Београд, наравно да није пропуштена прилика да се посети задужбина епископа Лаврентија, прелепи манастир испод Сокола и поклони честицама моштију Св. Николаја Жичког коме је ова светиња посвећена.
И тако, путовање из Београда, започето кишом, чинило се није много обећавало, преобразило се у врло садржајан и прелеп дан без кише а завршен дивним дружењем на обали Дрине у Љубовији, пре касног вечерњег повратка у престоницу.