Традиционално као и сваке године (трећа субота септембра) у организацији локалних самоуправа Крупња и Љубовије, 18.09.2021.године испред спомен-костурнице на Мачковом камену, уз поштовање свих епидемиолошких мера, организована је церемонија обележавања 107.годишњице историјске "официрске битке".
Симболичним проласком кроз капију испред спомен-костурнице, тридесетак младих који су маршевали од Крупња и исто толико ученика чланова историјских секција из љубовијских основних и средње школе, могла је да започне церемонија у част и славу наших славних предака ДИВ ЈУНАКА са Мачковог камена.
И тачно у 12. часова, парастосом - поменом, који су одслужили намесник и свештенство рађевског намесништва, започело је обележавање 107.годишњице једне од најкрвавијих битака из Првог светског рата. А онда су се котом 924. испред спомен-костурнице и испод јарбола са државним знамењем отаџбине нам Србије, проломили тактови химне "БОЖЕ ПРАВДЕ", коју је као једним гласом већине присутних, отпевао црквени хор "Три јерарха" из Крупња. Одмах затим уследило је полагање венаца присутних делегација које су предводили начелници општинских управа Крупањ и Љубовија. Венце су положиле и делегације Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године, Општинског одбора 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија, Резервне војне старешине и канцеларија за младе општине Крупањ, УБНОР-а Крупња и Љубовије, Равногорски покрет Крупања и Љубовије и Удружење војних ветерана ратова од 1990. општине Љубовија.
У име Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. и наше Општинске организације "Браћа Рибникар" Љубовија, венац је положио председник хаџи Сретен Цветојевић Цвеле.
У име домаћина и организатора церемоније, обратио се начелник општинске управе Крупањ, госп. Зоран Зарић.
Историјски час о размерама и значају ове битке из 1914.године, одржао је председник резервних војних старешина из Крупња, госп. Драган Грујић.
По завршетку историјског часа изведен је пригодан уметнички програм под називом "У СПОМЕН ЈУНАЦИМА" од стране изванредних чланица драмске секције Библиотеке "ПОЛИТИКА" из Крупња, ученице Емилија Дивљаковић и Ана Маринковић.
И на крају, чланови свих делегација, део присутних грађана, учесници марша од Крупња до коте 924. и ученици историјске секције ОШ-е из Љубовије, по завршетку церемоније са коте 924. упутили су се у новоподигнути спомен-храм СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ, да се још једном у Божијој кући и пред честицама моштију светитеља, помоле за душе свих палих ратника ДИВ ЈУНАКА из исполинског боја са МАЧКОВОГ КАМЕНА.
Пише Проф. хаџи Сретен Цветојевић – Цвеле, председник Општинске организације Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија.

Видео погледајте овде.