Данас је у спомен-храму Св.деспота Стефана Високог на МАЧКОВОМ КАМЕНУ служена света литургија, а након исте одржана и промоција књиге о СТОГОДИШЊИЦИ БИТКЕ НА ДРИНИ И ГРАДЊИ СПОМЕН ХРАМА НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ.
Наравно, поштујући мере Владе Србије због пандемије вируса КОВИД 19, литургија је служена испред спомен-храма а предводио је протојереј ставрофор Стојадин Павловић, иначе иницијатор и међу нама члановима иницијативног и грађевинског одбора и најзаслужнији за подизање спомен-храма, са свештенством рађевског и азбуковачког намесништва. Такође и промоција књиге, аутора горе поменутог проте Стојадина Павловића одржана је на платоу (порти) испред спомен храма.
О књизи, инспиративно и надахнуто говорио је новинар и стални дописник НОВОСТИ из Лознице, господин Владимир Митрић, иначе, један од иницијатора и ктитора горе поменутог спомен-храма.
У наставку програма промоције, више него сјајан наступ професора сценског говора Факултета савремених уметности из Београда, мр. БИЉАНЕ ЂУРОВИЋ, све присутне оставио је без даха и очију пуних суза. Надахнуто, емотивно, осећајно и срце-парајуће госп.Ђуровић "оживела" је лик сликарке и болничарке ДУНАВСКЕ дивизије са Мачковог камена легендарне НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ и делове њеног потресног сведочења из писма послатог са положаја пољске болнице из непосредне близине страшне коте смрти 924.зване МАЧКОВ КАМЕН, септембра 1914.године.
Домаћица из крупањског села Красава, Добринка Гајић, емотивно и надахнуто читала је своју ауторску песму посвећену палим јунацима са Мачковог камена и подизању спомен храма на истом.
Баш као и прелеп јесењи сунчани дан, прелепо је данас било бити учесник и сведок овог дивног догађаја на обронцима планине Јагодње и попришта једне од најкрвавијих борби које је водила српска војска у Великом рату од 15.до 22.септембра 1914.године.
Надајмо се да су света литургија, светлост свећа и мирис тамјана "огрејали" душе наших славних предака ДИВ ЈУНАКА са МАЧКОВОГ КАМЕНА тамо где одседају душе праведника.
Такође, надам се и да ће данас ОСВЕШТАН И ПОСТАВЊЕН КРСТ у близини спомен-храма на месту будућег објеката и покренута иницијатива за градњу дома "КАПИЈЕ МАЧКОВОГ КАМЕНА" за смештај и боравак свих оних који походе Мачков камен и поклањају се сенима ДИВ ЈУНАКА, наићи на одзив и разумевање свих ПОТОМАКА и људи добре воље, ДА ТА ИНИЦИЈАТИВА ШТО ПРЕ ПОСТАНЕ И СТВАРНОСТ, на понос и задовољство свих ЧЕСТИТИХ ПОТОМАКА а у славу и част свих наших СЛАВНИХ ПРЕДАКА ВОЈНИКА, ПОДОФИЦИРА И ОГИЦИРА ПАЛИХ НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ.
Пише Проф. хаџи Сретен Цветојевић – Цвеле, председник Општинске организације Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија.

Видео број 1 погледајте овде.
Видео број 2 погледајте овде.