Отишао је заувек велики композитор и велики пријатељ нашег народа МИКИС ТЕОДОРАКИС, али ће заувек имати своје место у срцима свих СРБА и заувек "живети" у српској историји.
Јуче је уз звуке његовог омиљеног сиртакија, сакрањен на сеоском гробљу ГАЛАТАСУ, западно од ХАНИЈЕ на острву Крит, поред својих родитеља и брата а што је била и његова последња жеља.
Великог и неизмерног пријатеља Србије, у својству личног изасланика председника Србије, испратила је на последње путовање, министарка културе госпођа Маја Гојковић.
На венцу у бојама српске тробојке писало је "ЗБОГОМ, ВЕЛИКИ МАЕСТРО. СРБИЈА ТЕ ПАМТИ". Такође, министарка Гојковић донела је и грумен српске земље у знак опроштаја, КАКО БИ ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ СРБА ПОЧИВАО СА ОВИМ СИМБОЛОМ НАШЕГ ВЕЧНОГ ПОШТОВАЊА.
Породици великог ТЕОДОРАКИСА, министарка је уручила и ГРАМАТУ, на којој пише да је ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН НОВОГ САДА. А проглашен је сада већ давне 2004.године.
Честити потомци, само да Вас подсетим :
Да је велики ТЕОДОРАКИС 1994.год. учинио за то време незамислив гест. Српском народном позоришту у Новом Саду и Србији окованим међународном блокадом и санкцијама, даровао је НОТНИ МАТЕРИЈАЛ ЗА БАЛЕТ, рађен за његову чувену представу, по мотивима романа "Доживљаји Алексиса Зорбаса" Никоса Казанцакиса. По том делу 1964.снимљен је и свима нама добро познати култни филм "ГРК ЗОРБА", оплемењен са ТЕОДОРАКИС ОВОМ музиком и овенчан са 3. Оскара.
Надам се и дубоко верујем, да му наш народ, а за нас потомке сам сигуран, НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ КОНЦЕРТ КОЈИ ЈЕ 26.4.1999.ГОДИНЕ ОРГАНИЗОВАО У АТИНИ, КАО ЗНАК ПОДРШКЕ СРБИЈИ и СРПСКОМ НАРОДУ ПРОТИВ НАТО БОМБАРДОВАЊА.
Почивај у миру велики човече, велики и ненадмашни уметниче, велики пријатељу и нека те се Господ Бог сети у царству небеском.
У име Општинске организације Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија, председник проф. хаџи Сретен Цветојевић – Цвеле

Видео погледајте овде.