Да током посета СРПСКИМ војничким гробљима и комеморацијама на истим у Мађарској, Чешкој и Словачкој током 2015.год. нисмо заборавили СРПСКОГ јунака, родољуба и патриоту ГАВРИЛА ПРИНЦИПА и не само СРПСКОГ већ и свих слободољубивих народа света, ево прилога.
На данашњи дан пре 6.година 14.јуна 2015.године, посетили смо злогласну аустроугарску тврђаву ТЕРЕЗИН (казамат) током "Великог" и фашистички конц-логор током Другог светског рата и том приликом положили венац и одали дужне почасти испред бараке бр.12. и ћелије бр.1. у којој је тешко робовао и на крају изгубио свој млади живот ГАВРИЛО ПРИНЦИП.
Србин, малолетник са непуних 18.година из (од стране аустроугарске монархије) поробљене БиХ, који је као припадник вишенационалног и националослободилачког покрета "МЛАДА БОСНА" 28.јуна 1914.године у Сарајеву извршио атентат на престолонаследника АУ монархије Франца Фердинанда. А данас век и више од тог историјског догађаја у општем утркивању на ревизији светске историје, многи познати и непознати политички, интелектуални, тзв.наднационални, историјски и невладини кругови (НВО)… као и бројни појединци покушавају да малолетног дечака задојеног љубављу према слободи своје отаџбине и народа прикажу као СРПСКОГ ТЕРОРИСТУ. Е да није исувише јадно, тужно и потпуно искривљено извртање истине и историјских чињеница, било би више него смешно.
Али, било како било, нека свако о томе формира свој суд истине, само при том нека обавезно сагледа историјске чињенице и истину.
А истина је и да је делегација нашег САВЕЗА на челу са сада покојним председником госп. Љубомиром Марковићем, ген.секретаром госпођом Миленом Харамбашић (родом са Дрине из Црне Баре - општина Богатић) и нама из општина са десне обале зеленооке Дрине, на данашњи дан 2015. г. у Терезинској тврђави положила венац и поклонила се јуначком СРПСКОМ сину и хероју васколиког СРПСТВА - ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ.
Слава му и мир напаћеној души заувек а Господ Бог нека му подари милост, опрости грехе и сети га се у свом царству небеском.
Да се не заборави, заувек памти и генерације ПОТОМАКА које долазе науче ИСТИНИ.
Пише Проф. хаџи Сретен Цветојевић – Цвеле, председник Општинске организације Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија.