Нa данашњи дан пре 6.година 12. јуна 2015. такође у организацији нашег САВЕЗА, посетили смо и организовали комемероцију на ОЛШАНСКОМ ГРОБЉУ у ПРАГУ. Парастос - помен у спомен-храму и крипти служио је свештеник протојереј-ставрофор Срђан Јаблановић (пореклом са КиМ), а венац у име САВЕЗА положили су: председник Љубомир Љуба Марковић, наш конзул у Чешкој госп.СТЕФАН ТОМАШЕВИЋ и потомак из Београда Мијо Малишић.
О историјату спомен-храма напомињем следеће:
Министарство вера Краљевине СХС, 10.9.1924.године донело је ОДЛУКУ о подизању капеле за вршење парастоса на ОЛШАНСКОМ гробљу и за ту сврху издвојило тадашњих 30.000 чехословачких круна. У међувремену руска колонија избеглица у Прагу, ту на ОЛШАНСКОМ гробљу између парцела 18. и 19. почела је да подиже једнокуполну цркву посвећену УСПЕЊУ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ, а у којој се могла изградити и спомен-крипта.Тако је договором као и удруженим снагама и средствима убрзо подигнута спомен црква као знак заједничке борбе и страдања српских и руских ратника.
Наша држава издвојила је додатно још 20.000 тадашњих динара за градњу храма а краљ Александар Карађорђевић лично донирао је и једно од 5.звона на спомен-храму.
У сутерену спомен-храма изграђене су две костурнице са бетонским преградама за земне остатке наших југословенских тј. СРПСКИХ ратнике. Обе костурнице затворене су са бронзаним спомен-плочама на којима се налази МЕТОДИЈСКИ КРСТ и ГРБ КРАЉЕВИНЕ СХС који као такви чине јединствену целину са натписом:
"МУЧЕНИЦИМА И БОРЦИМА ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ И УЈЕДИЊЕЊЕ 1914-1918. КРАЉЕВИНА СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА".
Од 2-4.јула 1926. у крипту је пренето 44. а средином 1927.г. још 88 посмртних остатака наших предака - ДИВ ЈУНАКА са ОЛШАНСКОГ гробља, тако да их сада тамо почива тачно 132. Поред њихових посмртних остатака ту се налази и спомен плоча посвећена нашем краљу Александру СА КОМАДОМ ЊЕГОВЕ КРВАВЕ КОШУЉЕ (коју је имао на себи приликом атентата у Марсеју).
ПС. Ту је почивало и тело првог председника чехословачке владе КАРЛА КРАМЕРА и истакнутог југословенског политичара и министра СВЕТОЗАРА ПРИБИЋЕВИЋА (чији су посмртни остаци у октобру 1968.г.) пренети на београдско Ново гробље.
Након комеморације на ОЛШАНСКОМ гробљу, каријерни амбасадор Србије у Прагу госпођа ВЕРА МАВРИЋ приредила је пријем за све присутне ПОТОМКЕ из Србије. Том приликом уручено јој је и високо признање нашег САВЕЗА - ЗАВЕТ РАТНИКА.
Да се не заборави.
Пише Проф. хаџи Сретен Цветојевић – Цвеле, председник Општинске организације Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. "Браћа Рибникар" Љубовија.