Јуче, 20.септембра 2020.године уз поштовање свих мера поводом пандемије вируса COVID 19, Светом литургијом у Спомен-храму Светог деспота Стефана као и државном церемонијом и парaстосом испред Спомен-костурнице на коти 924. обележена је 106.годишњица велике "официрске битке" на Мачковом камену. Свету литургију у Спомен-храму са благословом епископа шабачког Лаврентија служио је протојереј ставрофор Стојадин Павловић, председник патријаршијског ЦУО СПЦ-е уз саслужење свештенства из Јадарског, Рађевског и Азбуковачког намесништва. У пригодној беседи и обраћању верницима прота Стојадин је говорећи између осталог и о обележавању двогодишњице од подизања Светог Спомен-храма рекао:
"Овај Спомен-храм пре две године подигли су они који знају шта је БОГОЉУБЉЕ и ЧОВЕКОЉУБЉЕ у знак благодарности и у славу и част нашим славним ратницима који су пали за отаџбину на Мачковом камену али и другим познатим и непознатим бојиштима и стратиштима".
Након Свете литургије, а пре почетка државне церемоније, одслужен је парастос-помен погинулим ратницима испред Спомен-костурнице на коти 924.званој Мачков камен.
Државну церемонију заједнички су организовале општине Љубовија и Крупањ као и Општинска организација удружења потомака ратника 1912-1920."Браћа Рибникар" из Љубовије. А започела је интинирањем државне ХИМНЕ и полагањем венаца од стране бројних делегација, међу којима су између осталих биле:
Делегације општина Крупањ и Љубовија, Републички одбор Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920, Покрајински одбор истог Савеза са КиМ-е, Градски одбор удружења потомака ратника од 1804 до 1918."Мајор Коста Тодоровић" из Ужица, наша Општинска организација удружења потомака ратника 1912-1920."Браћа Рибникар" Љубовија, борачке организације СУБНОР-а из Ваљева и Љубовије, Удружења ветерана ратова и ратних војних инвалида од 1991 до 1999. године из Крупња и Љубовије, удружења "Равногораца" из Зворника и Љубовије, као и припадници и појединци других удружења која негују револуционарне традиције ослободилачких ратова Србије од 1389.године па до данас.
Делегацију Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920. предводио је и венац положио председник наше општинске организације из Љубовије, Сретен Цветојевић "Цвеле" заједно са председником покрајинског одбора Савеза за КиМ-у Радованом Кнежевићем "Радетом" из Лепосавића и председником општинске организације удружења потомака ратника из Петровца на Млави Живорадом Марковићем.
У име наше општинске организације "Браћа Рибникар" из Љубовије, венац су положили: генерал-потпуковник у пензији Живорад Вујчић из Београда, председник Надзорног одбора Милош Јеротић "Џиго" и Видоје Аћимовић "Аћим" из Љубовије.
Након одавања почасти полагањем венаца, присутне је у име домаћина и организатора поздравио председник општине Љубовија господин Милан Јовановић.
Потом је историјски час о Битки на Дрини и боју на Мачковом камену, врло емотивно и потресно са многим до сада непознатим или мање познатим подацима, одржао председник наше општинске организације удружења потомака ратника од 1912 до 1920. године проф.Сретен Цветојевић "Цвеле". Церемонија обележавања 106.годишњице битке завршена је са пригодним и изузетно примереним уметничким програмом који су извели ученици и професори средње школе "Вук Караџић" из Љубовије уз клавирску пратњу професорке Љубице Гаврић.
Достојно и примерено времену и приликама у славу, част и незаборав наших славних ДИВ ЈУНАКА са Мачковог камена.