Јуче 30.маја 2020.године, група од 50-ак чланова завичајних удружења Рађеваца и Ариљаца из Београда на челу са нашим почасним чланом удружења потомака генералом Обрадом Стевановићем посетила је Спомен обележје у Текеришу, Цркву спомен-костурницу у Крупњу, као и Спомен-костурницу и Спомен-цркву на Мачковом камену. Председник наше Општинске организације удружења потомака ратника 1912-1920."Браћа Рибникар" Љубовија, проф. Сретен Цветојевић - Цвеле, као суорганизатор овог путовања сачекао је госте и испред Спомен-костурнице на Мачковом камену одржао пригодан историјски час.
Упркос киши и хладном времену нико није желео да напусти плато испред Спомен-костурнице док је проф. Цветојевић са пуно историјских података из Немачке и Српске историје говорио о посезању за светском моћи појединих великих сила а превасходно Немачке, које су довеле до почетка Великог рата као и свих његових последица по цео свет а нарочито Србију. Посебно и са пуно емоција које су код већине присутних изазвале сузе, Цветојевић је говорио о самом боју на Мачковом камену у оквиру Битке на Дрини и невероватном хероизму српских војника а посебно официра, по којима је ова битка и добила назив "официрска битка".
По завршетку историјског часа гости су посетили и Спомен-храм Св.Стефана деспота Високог у коме их је проф. Цветојевић упознао са рекордно брзим подизањем истог (за непуних годину дана током 2018.) поводом обележавања века од завршетка Великиог рата, а у славу и част свих палих за слободу отаџбине како на Мачковом камену тако и свим другим знаним и незнаним бојиштима и ратиштима у отаџбини и ван ње.
Дружење је завршено обиласком остатака старог Сокол града на Соколској планини и посетом манастиру Св. Николаја Велимировића испод њега. И овде је наше драге госте проф. Цветојевић детаљно "провео" кроз историју овог краја, почев од млађег неолита па до данас. Наравно, посебан акценат био је на историјату старог града и тврђаве Сокол, подизању манастира Св. Николаја, његовом ктитору и задужбинару владики Лаврентију као и великом пријатељу српског народа - дародавцу крста на Соколској стени госп. Хорсту Вробелу власнику Интернационалног музеја ветрењача и воденица из Гифхорна у Немачкој.
И на крају, рекоше драги гости, да им је било више него лепо али недовољно времена за све и обећаше ДОЋИ ЋЕ ПОНОВО И ТО ВРЛО БРЗО.
До виђења драги наши Београђани, пореклом из прелепе Рађевине и Ариља и наравно очекујемо Вас нестрпљиво као најдраже славске госте.