Као и сваке године почев од 2008-ме Градски одбор удружења потомака ратника 1912-1920. "Мајор Коста Тодоровић" из Ужица, свечано и достојанствено обележава дан ослобођења свога града. А ми из наше општинске организације удружења потомака ратника 1912-1920."Браћа Рибникар" Љубовија, поштујући традиције ослободилачких ратова Србије, али и сећање на невероватан хероизам и жртве Ужичана из састава 4 пука "Стеван Немања" и њиховог легендарног команданта Душана Пурића током борби на Мачковом Камену, такође сваке године долазимо у Ужице, полажемо венац и одајемо дужну пошту дичним Ужичким див јунацима.
А комеморације и одавање поште започело је у порти храма "Светог Ђорђа" где је служен помен палим јунацима, а затим положени венци и цвеће на спомен плоче са уклесаним именима погинулих Ужичана у ратовима од 1912 до 1918.године, постављених поред улазних врата храма. И не само њима, већ и на тргу испред порте на спомен бисте, пуковника Душана Пурића,мајора Косте Тодоровића, званичног војног сликара Врховне команде Михаила Миловановића, социјалдемократе Димитрија Туцовића и споменик 1300 каплара. Лепо је и не само лепо видети, већ и достојанствено се осећати када на једном тако малом простору у центру града, испред најзначајнијих градских установа и институција (Саборни храм, школе, команда Војске, зграда градске управе..) видите толико спомен бисти подигнутих у славу и част истакнутих ужичких личности из Првог светског рата.
А бројне делегације предводио је лично градоначелник града Ужица господин Тихомир Петковић са својим сарадницима, замеником, помоћницима, председником Скупштине, као и делегације Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Окружни одбор истог Савеза за Западну Србију, регионални одбори Златиборског, Моравичког и Мачванског округа, Градски одбор града Ужица, Удружење ветерана ратова 90-их, СУБНОР и делегације других удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије. Председник Општинске организације удружења потомака 1912-1920."Браћа Рибникар", професор Сретен Цветојевић - Цвеле предводио је нашу и делегацију Мачванског округа и у име истих положио венце у порти цркве и на спомен бисту пуковнику Душану Пурићу, а заједно са проф. Миљком Пиљчевић и венац у име делегације удружења потомака региона Западне Србије.
Обраћајући се бројним присутним гостима, члановима делегација, ученицима Основних и средњих школа и члановима удружења потомака, председник градског одбора удружења потомака ратника "Мајор Коста Тодоровић" из Ужица, проф. Миљка Пиљчевић, подсећајући на херојске дане из октобра месеца 1918.године, између осталог истакла је и следеће;
"...да је у Ужице 29.октобра 1918.године победоносно ушао коњички дивизион Тимочке дивизије из састава Друге српске армије под командом Степе Степановића. А да су ратници из Ужица и Ужичког краја својим јунаштвом служили за пример другим борцима у свим биткама вођеним од 1912 до 1918.године. Да скоро нема бојишта на коме ратници из Ужица у том периоду нису оставили своје кости. Па тако из Ужичког краја погинуло их је укупно 16.113, а из самог града Ужица 2.871, док је епидемија тифуса однела још око 10.000 жртава... Гледајући ове бројке али и не само њих, потпуно је јасно какав су нам путоказ части и јунаштва оставили наши преци као светионик за будућност.." истакла је госпођа Пиљчевић.
У име Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године, обратио се председник Љубомир Марковић и између осталог у свом обраћању истакао:
"...да је Први светски рат био искушење за целу нацију у којој је Србија изгубила 1.247.000 војника и старешина, или 28 посто свог укупног становништва. Да овако скупом ценом ни једна земља у свету није платила своју слободу и независност. А да је дан када је коначно ослобођено Ужице био велики не само за Ужице, већ и за целу северозападну Србију, јер је практично тиме и најављен крај крвавог Првог светског рата.
По завршетку комеморације градски челници приредили су пријем за руководство и делегације Удружења потомака ратника од 1912 до 1920.г. Републичког, окружног, регионалних и градског одбора Ужица. Након пријема у Градској кући одржана је свечана и проширена седница Регионалног одбора Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године за Западну Србију. Седници су поред руководства и чланова Регионалног одбора присуствовали и гости међу којима и председник СО-е града Ужица господин Бранислав Митровић, као и председник хуманитарне организације "ТРИ" из Ужица господин Жарко Крстић у чијим просторијама је седница и одржана.

Видео број 1 погледајте овде.
Видео број 2 погледајте овде.