Традиционално као и сваке године (треће суботе септембра месеца) у организацији локалних самоуправа Крупња и Љубовије, 21.09.2019.године испред спомен-костурнице на Мачковом камену организована је церемонија обележавања 105.годишњице легендарне и историјске "официрске битке" на Мачковом камену.
Тачно у 12 часова пред бројним приспелим члановима удружења потомака ратника, ученицима и грађанима, парастосом који су служили намесник и свештенство Рађевског намесништва започело је обележавање 105.годишњице једне од најкрвавијих битака Првог светског рата. А по завршетку парастоса пропланак на коти 924.планине Јагодње запарали су тактови химне "БОЖЕ ПРАВДЕ" коју је као једним гласом отпевао црквени хор "Три Јерарха" из Крупња. Потом је уследило полагање венаца бројних делегација које су предводили председници општина Крупањ и Љубовија господа Милован Ковачевић и Иван Исаиловић као и удружења потомака ратника која негују традиције ослободилачких ратова Србије и то:
Републички одбор Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године, Покрајински одбор за Косово и Метохију, Градски одбори градова Београда и Ужица, Општинске организације из Каоника код Крушевца, Петровца на Млави, Косјерића, Крупња и Љубовије, затим УБНОРА Љубовија и ветерана ратова од 1991 до 1999.године из Србије и Републике Српске.
Иначе венац у име наше Општинске организације "Браћа Рибникар" из Љубовије, положили су: председник Сретен Цветојевић - Цвеле,професор Иван Дамњановић и ученик Срђан Станојевић из ОШ-е "Петар Враголић" Љубовија. У име домаћина, присутне на комеморацији бираним речима поздравио је председник општине Крупањ господин Иван Исаиловић, а о размерама и значају ове битке из 1914.године говорио је врсни познавалац битке на Дрини, господин Драган Грујић из Крупња.
По завршетку историјског часа изведен је кратак и пригодан културно уметнички програм.
Комеморација је завршена позивом председника наше општинске организације господина Цветојевића, да сви чланови удружења потомака ратника као и присутни заинтересовани ученици и грађани крену у новоизгрђени храм СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ, у коме се налази спомен поставка, посвећена погинулим ратницима у бици на Мачковом камену али и свим другим знаним и незнаним палим на безбројним стратиштима за слободу отаџбине Србије.

Видео погледајте овде.