Јуче 1.августа 2019.године на планини Јагодњи попришту једне од најкрвавијих битака из Првог светског рата, подно чувене коте 924.зване Мачков камен, прослављена је прва храмовна слава у спомен-храму СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ.
Прелепи спомен храм изграђен за само 11.месеци који доминира на венцу Подрињских планина високо међу облацима изнад реке Дрине и суседних варошица Крупња и Љубовије громогласном звоњавом црквених звона дочекао је долазак преосвећеног епископа Шабачког Лаврентија. Свештенство, верни народ Азбуковице и Рађевине, гости, потомци старих српских ратника од 1912 до 1920.године, чланови грађевинског одбора за подизање спомен храма у шпалиру испред храма и симфонија 4 звона чији звук се проламао далеко преко Дрине према Републици Српској и планинских врхова Јагодње и Борање према Лозници, Соколске планине према Љубовији, Рожња према Пецкој и низ продолину према Крупњу и обронцима Цера створили су стварно величанствен осећај код свих присутних. И док се још под утиском доживљеног улазило у спомен - храм, тачно у 9 часова започела је света архијерејска литургија којом је началствовао протојереј - ставрофор Стојадин Павловић директор Патријаршијске управне канцеларије СПЦ - е, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва из Јадра, Азбуковице, Рађевине и Републике Српске.
По завршетку свете Литургије испред спомен - храма преосвећени епископ Лаврентије пресекао је славски колач и жито прелио вином, а служен је и парастос - помен за све погинуле српске ратнике не само на Мачковом камену, већ и за све оне познате и непознате који за крст часни и слободу златну положише своје животе на олтар отаџбине.
Под утиском дивних, али и дубоко емотивних беседа преосвећеног Лаврентија и протојереја - ставрофора Стојадина сви заједно приступили су и другом делу молитвеног и слављеничког окупљања око трпезе љубави за коју су се побринули чланови грађевинског одбора и њихове породице у својству домаћина ове прве храмовне славе.
С Божијом помоћи нека буде у векове, векова прославњано СВЕТО ИМЕ ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ, а нашим СЛАВНИМ ПРЕЦИМА НЕКА БУДЕ МИР И СПОКОЈ МУЧЕНИЧКИМ ДУШАМА.

Видео погледајте овде.