Љубовија је у понедељак 22.априла 2019.године по четврти пут била домаћин већ 24.године традиционалне
манифестације обележавања тзв. предаје градова од стране Турске кнежевини Србији и књазу Михаилу.
Један од значајнијих датума из Српске историје који је започео КАНЛИШКИМ СПОРАЗУМОМ и рушењем Ужичке и Соколске тврђаве 1862. а завршио се великом дипломатском победом књаза Михаила и преузимањем без борбе градова Шапца,Београда,Смедерева и Фетислама априла 1867.године.
Захваљујући Републичком одбору Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године који је као иницијатор 1996.године покренуо и све ове године координирајући са градовима домаћинима обележавао сећање на овај значајан датум,обележена је и ове године 152.годишњица предаје градова у Љубовији као наследнику порушеног града Сокола и домаћину овогодишњих сусрета.
Сусрети су као што је иначе дугогодишња устаљена пракса започели пријемом делегација предатих градова Ужица,Шапца,Београда и делегације Републичког одбора СУПРС 1912 до 1920.године (без Смедерева и Кладова који нису допутовали) код председника општине Љубовија госп.Милована Ковачевића и његових најближих сарадника. Затим је уследио одлазак у манастир Светог Николаја Велимировића где је свештеник Немања Станојевић одслужио помен убијеном књазу Михаилу и свим палим родољубима за слободу отаџбине Србије. Захваљујући лепом времену и довољном броју теренских возила,све делегације градова и представника средстава информисања превежени су на Соколску планину непосредно испред остатака главне улазне капије у Сокол град. Велика жеља и уложени труд напорним пешачењеми свих присутних,резултирали су изласком чланова делегација и протоколарним полагањем венаца баш испод великог крста као симбола страдања генерација и генерација православних срба на месту некада највише куле злогласне Соколске тврђаве. Нестварно леп панорамски поглед на манастирски комплекс у подножју тврђаве и планински венац тзв Подрињско-ваљевских планина у Србији као и четири планинска венца Братуначких,Власеничких,Романијске и Сарајевких планина у БиХ-и учинили су тренутке на овом месту чаробним и незаборавним. Али протокол није оставио много времена за продужетак тог ужитка! Уследио је повратак у манастирски конак где је уз увек више него предусретљиво манастирско особље организовано освежење и пројекција филма ЉУБОВИЈА БИСЕРНИ КРАЈ ПОРЕД ДРИНЕ. У више него пријатној и духовношћу испуњеном простору манастирског конака гости су се кроз филм упознали са дугом историјом овог краја,археолошким и другим значајнијим споменичким локалитетима,привредним ресурсима и посебно већим бројем цркава и манастира као и нестварно лепим природним богаствима којима обилује Азбуковица и њена ближа околина.
Након пројекције филма и поздравних речи представника домаћина и суорганизатора сусрета, организована је трибина на тему ИСТОРИЈСКЕ ПРИЛИКЕ И ЗНАЧАЈ ПРЕДАЈЕ ГРАДОВА СРБИЈИ И КЊАЗУ МИХАИЛУ 1867.ГОДИНЕ, Са до сада, на овим трибинама и округлим столовима непознатим подацима врло надахнуто у име свих делегација излагање је припремио председник наше општинске организације удружења потомака ратника проф.Сретен Цветојевић - Цвеле. Именовани је такође том приликом предложио, с обзиром на изузетан историјски значај овог догађаја не само за Српску већ и ширу историју као и чињеницу да наредне године следе јубиларни 25 сусрети градова,да се размисли о промени формата ових сусрета. А то би подразумевало поред традиционалног присуства делегација градова и подизања истих на квалитетнији ниво у смислу организовања научне трибине или округлог стола на којима би учешће узеле еминентне личности попут познатих историчара и академика са чијим би се након тога публикованим радовима упознавала ученичка и друга заинтересована јавност. Овај предлог одмах је подржала делегација града Београда а прихватиле и подржале и све остале делегације па је као такав ушао у закључке ових сусрета.
Дружење је настављено на обали реке Дрине у прелепом хотелу "Дринска ласта" где су као што је обичај размењени поклони и додељена одговарајућа признања.
А признања су ове године уручена:
Од стране председника Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920.год.госп.Љубомира Марковића СПОМЕНИЦА председнику општине Љубовија госп. Миловану Ковачевићу и ЗАВЕТ СТАРИХ РАТНИКА Општинској организацији удружења потомака ратника од 1912 до 1920."Браћа Рибникар" Љубовија,коју је у име исте примио њен председник Сретен Цветојевић - Цвеле.
Прошле године смо се у прелепом Кладову на обележавању 151.годишњице предаје градова растали са оним чувеним речима римског цара Трајана МАГНУМ ЕСТ СТАРЕЈИН ДАНУБИИ РИПАЕ или у преводу ВЕЛИЧАНСТВЕНО ЈЕ СТАЈАТИ НА ОБАЛИ ДУНАВА.
А ове године надамо се да су наши драги гости осетили СВУ НЕОБИЧНОСТ И ГЕОСТРАТЕШКУ МОЋ НЕКАДАШЊЕ НИКАДА ВОЈНО ОСВОЈЕНЕ СОКОЛСКЕ ТВРЂАВЕ и ДАНАС НЕПОНОВЉИВУ ЛЕПОТУ И ДУХОВНОСТ МАНАСТИРА СВЕТОГ НИКОЛАЈА ВЕЛИМИРОВИЋА У ЊЕНОМ ПОДНОЖЈУ.
Растали смо се као стари и дугогодишњи пријатењи и познаници уз поздрав до виђења и поновног сусрета догодине у Београду.