Овај 27.септембар лета господњег 2018.године и на данашњи велики православни празник КРСТОВДАН овде на митском,чаробном,историјском и за наше претке пре једног века спаносном острву васкрсења након три комеморације и посете "Српској кући" завршавамо на градском стадиону Крфа и локалног ФК КЕРКИРА. Неко би се сигурно и логично запитао,па шта траже потомци ту на стадиону и какве везе то има са обележавањем 100.годишњице пробоја Солунског фронта? Логично питање али очигледно и те како има разлога зашто смо ту а они су следећи:
Светосавско звонце из Београда у сарадњи са својим пријатељима у оквиру реализације пројекта "СТОПАМА НАШИХ ПРЕДАКА" и обележавања 100.годишњице пробоја Солунског фронта данас на Крстовдан са почетком у 20х на градском стадиону организовало је одигравање фудбалске утакмице између ветерена ФК Црвена Звезда из Београда и ФК Керкира са Крфа. А утакмица се организује у знак подсећања на фудблску утакмицу одиграну овде на Крфу пре 102.године,тачније на Велики Четвртак пред Васкрс 1916.године између омладинаца наших предака и омладинаца са Крфа тада завршену победом наше екипе са 4 према 0.
А О ТОМ ДОГАЂАЈУ ево тачно 102.године касније,такође у априлу новинар Блица господин Дарко Николић објавио је текст под насловом КАД МРТВИ УСТАНУ И ЗАИГРАЈУ ФУДБАЛ - стигла вам је 102.године стара порука са Крфа.
.....И када је бродовима на Крф превежено више од 135.000 више мртвих него живих наших предака,а у званичном извештају министра војног генерала Божидара Терзића,упућеном председнику владе Николи Пашићу,наведено да је нестало,умрло,погинуло или заробљено 243.877 људи. А опет на Крфу,на чијем је суседном острву Видо до 23.марта 1916.године умрло још 4.847 људи које је Албанска голгота коштала живота,они преживели су почели да се опорављају. ДА САЊАЈУ О ПОВРАТКУ И .... ДА ИГРАЈУ. ЧАК И ФУДБАЛ.
А ето,штампарија је пренета на Крф и стварно су се штампале државне новине сваког дана. Па у једном априлском броју 1916.године могло се наћи занимљиво сведочење под насловом "ОМЛАДИНСКЕ УТАКМИЦЕ НА КРФУ".Дође Вам да се на тренутак замислите над тим речима јер одмах Вам поглед склизне на истој страни у угао на коме пише ЧИТУЉА. Тихомир Акшамовић,бивши учитељ у Белановици,поднаредник 4 пука првог позива умро је 16.текућег месеца и сахрањен на Лазарету.Ово је четврти син кога је изгубио у овим ратовима Лазар Акшамовић, учитељ и обвезник трећег позива". Четири сина. Која би,да су их задесила нека друга времена,сада били прадеде,можда неког научника,или атлетичара,можда успешног политичара,или фудбалера.....Поглед пређе и на друге стране,а тамо,уз читуље,обавештења,распитивање о том и том несталом,и песма. А једна њена строфа овако гласи.

"Плакало је небо кад је Србин пао,
и снегом је покров из,ткао за мртве...
ал гроб данас пршти! Бог је ускрсао,
и позива Србе да покају жртве.
И глас Његов моћни,к,о грмљавине јека,
с благословом зове "Србија вас чека".

Тако је на тој страници са читуљом о четвртом преминулом сину,том тако малом ,а тако снажном сведочанству о смрти после ГОЛГОТЕ, стоји и једно васкршње,спортско саопштење. А оно је о догађају на "егзерциришту" (мало поље за вежбање војске). Како је реч о војсци,често се користио термин "бављење", уместо ког бисмо ми сада користили "живљење". А пише овако:
"У току бављења нашег на Крфу имамо,поред осталога,да забележимо и једну пријатну појаву,управо једну лепу манифестацију снаге и духа наше омладине,језгра наше војске. Историја ће забележити наше бављење на Крфу а ми ћемо још сад да прибележимо да смо се за кратко време бављења овде толико снагом и духом опоравили, да смо могли и утакмице приређивати и победе односити.."
На Велики Четвртак,по подне,на егзерциришту у Крфу,извели су наши и грчки омладинци утакмицу футбала,пред многобројном нашом и грчком публиком. Игра је трајала један и по сахат. За то време живог и врло напорног играња, у коме су Грци представљали хитрину и брзину ногу,а наши општу снагу,одмереност и хладноћу у покретима,игра је била...." Спортски извештај. Са "острва спаса". Нестварно,зар не?
Мртвима их прогласили. Распети стварно и били. А опет... Била је ту и стална вера да је васкрсење могуће. Тај извештај се завршава речима:
"РЕЗУЛТАТ - 4:0 у КОРИСТ СРБА".
Стрелци нису наведени. Ни састави екипа.Али,зато у истим тим "Спортским новинама",стоји до краја исписана она песма незнаног песника, "Србија вас чека". Као да је писана за оне младиће који су истрчали на терен против грка. И све оне друге са острва Вида,или самог Крфа. Стихови који,чак и сада 102.године,одјекују својом силином:

"Пролеће је тамо.Пролеће је наде,
пролеће слободе и повратка славе!
Тамо видим наше и старе и младе
с поуздањем дижу своје главе
и слушају гласе,озго,из далека:
"Васкрсните Срби! Србија вас чека"

И ето,распети били. Али веровали да је смрт могуће победити. И, истрчали не у јуриш,већ најпре за лоптом....и 4 према 0 победили. За оне који су веровали да је немогуће - могуће.
То је 102.године стара порука која Вам је управо стигла са Крфа
Е са истог тог Крфа,ево ми потомци тих славих предака,вечерас смо од 20 до 22 часа са трибина а потом и са атлетске стазе градског стадиона као у неком трансу или бајци присуствовали једној невероватној пријатељској утакмици опет Срба и Грка само сада ветерана светског и европског првака ФК Црвена Звезда из Београда и домаћина ФК "Керкира" са Крфа.
Ветровито време није спречило бројне српске држављане које живе овде на Крфу као ни добар део оних који су ових дана допутовали из различитих места Србије да би присуствовали комеморацијама поводом обележавања 100.годишњице пробоја солунског фронта,оних који су се задесили на одмору или пропутовању али и бројних крфљана да испуне западну трибину овог лепог стадиона.
Нестваран амбијент са измешаним грчким и српским заставама као и местима на западној трибини и наизменично скандирање СРБИЈА,СРБИЈА И ХЕЛАС,ХЕЛАС. На моменте нисте ни сами знали да ли сте грк или србин и да ли навијате за Звезду или Керкиру? Какав нестваран догађај и колико емоција и поноса на једном месту. Ја који од своје 13.године одлазим на "Маракану" и присуствујем скоро свим "великим" звездиним утакмицама укључујући и оне када је било и преко 100.000 људи на трибинама,чини ми се да бих неке заменио за једно овакво чаробно вече на градском стадиону Крфа. А чаробним тренуцима фудбала и братства претходила је церемонија и свечано уручење ПЛАКЕТА црвено-белим легендама Душану Савићу, Владимиру Петровићу "Пижону",Здравку Боровници, Данилу Мандићу и Милошу Шестићу овде посебно популарном јер је две године играо у овде омиљеном и популарном грчком шампиону Олимпијакосу. Садржајна и врло узбудљива утакмица завршена је резултатом 4 према 3 за Звездине ветеране,али резултат овде уопште није био битан. Стрелци за Звезду били су Тинтор,Боровница,Крњешевац и Маричић.
Звезда је играла у саставу:
Николић,Д.Мандић,З.Мандић,Чула,Ђукић,Стевовић,С.Јанковић,Петровић,Боровница,Тинтор и Туркаљ. Играли су још
Маричић,Крњешевац,Милосављевић,Цокић,В.Радовић,Јевтовић,Тешановић и Глигорић. Селектор је био "Куле" Аћимовић А у званичној делегацији поред Душана Савића били су и Селимир Милошевић,Александар Саша Марковић,Милош Шестић,Миле Јовин,Бранимир Кантар,Др.Ранко Тодоровић и Бранислав Јоцић.
И опет на крају. Сви смо заједно на атлетској стази пресрећни и задовољни што смо на овакав начин одали својеврсну дужну пошту нашим див јунацима који су овде пре 102.године имали снаге да иако још слаби и неопоравјени од АЛБАНСКЕ ГОЛОТЕ не само истрче на терен са здравим и снажнијим већ и да победе са 4 према нула. Е ТО СУ БИЛИ ТИ НАШИ СЛАВНИ ПРЕЦИ КОЈИМА СЕ МИ ПОНОСИМО И ЧИЈЕ СВЕТЛЕ ПРИМЕРЕ ЧУВАМО ОД ЗАБОРАВА.
И опет на крају. Сви смо заједно на атлетској стази пресрећни и задовољни што смо на овакав начин одали својеврсну дужну пошту нашим див јунацима који су овде пре 102.године имали снаге да иако још слаби и неопоравјени од АЛБАНСКЕ ГОЛОТЕ не само истрче на терен са здравим и снажнијим већ и да победе са 4 према нула. Е ТО СУ БИЛИ ТИ НАШИ СЛАВНИ ПРЕЦИ КОЈИМА СЕ МИ ПОНОСИМО И ЧИЈЕ СВЕТЛЕ ПРИМЕРЕ ЧУВАМО ОД ЗАБОРАВА.
Заједничка фотографија и поздрави уз обећање да се сви сутра заједно видимо на државним комеморацијама испред маузолеја-спомен костурнице на Виду и наравно фериботу који ће нас тамо превести и вратити назад на Крф. При том и моје обећање својим звездашима да ћу понети приступнице за учлањење свих у САВЕЗ ПОТОМАКА РАТНИКА СРБИЈЕ ОД 1912 до 1920.ГОДИНЕ и наравно током кратке повидбе на ферију за мајсторе фудбала одржати кратак историјски час о ГОЛГОТИ И ВАСКРСЕЊУ НАШИХ СЛАВНИХ ПРЕДАКА.
А до тада у име ПРЕДАКА и ПОТОМАКА. Велико хвала ФК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА и њеној секцији ВЕТЕРАНА за овај несвакидашњи догађај као и иницијатору и организатору овог скупа Светосавском звонцету из Београда али и онима који су овај догађај поџали.
ФК "КЕРКИРА, Општини Стара Пазова, Крфском друштву грчко-српског пријатељста,Митрополији Крфској,Граду Крфу,Граду Врање,Туристичкој агенцији "Тамо далеко",Српској радњи на Крфу и ПСУСС Свети Срб и ја.