Управо на дан када је пре сто година ослобађен након трогодишње окупације у граду Шапцу 2.новембра 2018.године достојанствено и врло разноврсно целодневним пригодним програмима обележена је 100.годишњица ослободјења града и век од завршетка Првог светског или ВЕЛИКОГ рата.
А започео је свечаном седницом градске Скупштине уз присуство свих одборника,црквених и градских челника и званичника из свих области јавног и културног живота као и бројних званица из Мачванског управног округа и других градова и општина. Част да се надје медју бројним званицама припала је и председнику нашег удружења потомака ратника од 1912 до 1920.године "Браћа Рибникар" из Љубовије проф. Сретену Цветојевићу
Након поздравних речи председника Скупштине господина Пајића уз пригодне беседе на догађаје од пре једног века подсетили су нас Др. Сања Петровић - Тодосијевић са Института за новију историју Србије,писац и добитник НИН-ове награде за роман године ВЕЛИКИ РАТ господин Александар Гаталица и Др. Ставрула Маврогени са Универзитета "Македонија" из Солуна.
По завршетку свечане седнице у порти цркве пред спомеником жртвама ратова од 1912 до 1918.године епископ шабачк и господин Лаврентије са свештенством одслужио је помен-парастос свим жртвама рата. Делегације Војске Србије.града Шапца,Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.године на челу са председницима Републичког одбора,Окружног за Мачвански округ, градског за град Шабац и Регионалног одбора за Западну Србију као и општинску организациј из Љубовије које је представљао наш председник проф.Цветојевић, представници Субнора града Шапца и други положили су венце и цвеће. Након пригодног културно уметничког програма присутнима су се обратили и градоначелник града Шапца госп. Небојша Зеленовић, председник Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије пуковник Љубомир Марковић и председник Градског одбора удружења потомака ратника града Шапца др. Драган Јовановић. Потом је у градској Библиотеци приредјена званична промоција "ТЕКЕРИШКОГ ПЕШКИРА" који је и званично добио ознаку географског порекла као део наматеријалне културне баштине Србије,а који на најбољи начин представља симбол морала српског војника из Великог рата.
Целодневни програм обележавања 100.годишњице завршен је отварањем изванредне тематске изложбе у згради музеја под називом "ЗВОНАРИ СЛОБОДЕ МИХАИЛО ПУПИН И НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ".
Али ни то није све! Шапчани као и сви они који у наредним данима буду у Шапцу имаће прилику да посете и изложбу фотографија чувеног шабачког фотографа и хроничара господина Драгана Петровића под називом "ИЗ ПЛАМЕНА ЖИВОТА" као и још неке културно-уметничке маниифестације које организују установе за културу града Шапца.
Браво за град Шабац и све оне који су дали свој пуни допринос да се његови становници и сви ми који смо тога дана били гости у овом предивном граду хероју,носиоцу три ратна ордена осећамо као достојни потомци наших славних предака.
Уосталом и треба да будемо ДОСТОЈНИ ПОТОМЦИ да би смо и ми једног дана својој деци били ДОБРИ И ЗАСЛУЖИНИ ПРЕЦИ.