У среду 14.новембра 2018.године хол Основне школе "Петар Враголић" у Љубовији био је претесан да прими све заинтересоване ученике,просветне раднике,родитеље и грађане Љубовије који су желели да присуствују сјајном историјском часу - сценској представи о ретроспективи ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА. Професор историје госпођица Марија Јанковић као редитељ и сценариста представе уложила је огроман труд и на крају заједно са ученицима осмих разреда из Љубовије и Узовнице који су реализовали ову сјајну представу побрала симпатије и захвалност свих присутних. Наравно у реализацији програма велики допринос дали су и професор Љубиша Поповић који је као музички уредник компоновао и заједно са наставником Ђорђем Петровићем и школским хором учествовао у извођењу музичког дела програма.
А у сценском програму сјајном глумом ученици у импровизованим костимима оживели су легендарне историјске ликове "Гаврила Принципа,Владимира Гаћиновића, мајора Гавриловића, Туцовића и Момчила Гаврића,Рудолфа Арчибалда Рајса,војвода Радомира Путника, Степе Степановића и Живојина Мишића, Милунке Савић, ваљевске болнице са Др. Секулићем и болничаркама Флором Сендс и Надеждом Петровић,грофа Леополда фон Бертхолда,регента Александра,председника Владе Николе Пашића и краља Петра Карађорђевића....".
У име свих потомака наших славних ратника захваљујемо се проф. Марији и њеним колегама као и свим ученицима који су предано и марљиво дуго припремали ову сјајну ретроспективу догађаја и ликова из Првог светског рата. Општинска организација удружења потомака ратника 1912-1920."Браћа Рибникар" Љубовија потрудиће се да ова дивна представа буде репризирана и изведена бар још једном за наше суграђане из Љубовије и са подручја Азбуковице али по могућству и у суседним местима попут Крупња и Осечине а у оквиру обележавања 100.годишњице завршетка Великог рата.
И на крају сјајни професори и драга наша децо још једно велико ХВАЛА јер сте речју и делом показали да сте достојни ПОТОМЦИ наших СЛАВОМ ОВЕНЧАНИХ БЕСМРТНИХ ПРЕДАКА из ВЕЛИКОГ РАТА.