Начелник општинске управе Љубовија Радмила Тријић и Председник савеза удружења потомака ратника (1912-1920) "Браћа Рибникар" Љубовија Сретен Цветојевић, посетили су Спомен костурницу на Мачковом Камену, на којој су току конзерваторски радови. Инвеститор конзерваторских радова је Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, наручилац посла је Завод за заштиту споменика културе Ваљево, а извођач је фирма КОТО д.о.о. из Београда.
Спомен костурницу на Мачковом камену у оквиру припрема за прославу 100.годишњице од битке неопходно је заштитити од дејства зуба времена, климатских и атмосферских утицаја. Сва оштећења која су се појавила на камену су снимљена, детаљно анализирана и предвиђени су конзерваторски радови који ће овај споменик културе заштитити од даљег пропадања.
Предвиђени су и радови којима ће се ограда непосредно уз капелу реновирати и приступна стаза са великом улазном капијом обновити. Планирана је нова расвета споменика и постављање јарбола за истицање застава. Планирани су и радови за обнову спомен чесме која се налази западно од капеле у шуми.